Amerikan Kongresi’nin önünde 2017 mali yılı bütçesi üzerindeki müzakereleri tamamlamak için sadece bir gün kaldı. Kongre üyelerinin 28 Nisan Cuma geceyarısına kadar anlaşmaya varamaması durumunda federal hükümet kapanacak. Yasamaya ilişkin önceliklerle ilgili tartışmaların zamanlaması, Başkan Donald Trump’ın görev başındaki yüzüncü gününü tamamladığı döneme rastladı.

Amerika'nın Sesi sitesinin haberine göre Başkan Trump, bütçe üzerinde anlaşma sağlanacağı konusunda umutlu. Son dakika belirsizlikleriyse yeni değil. Kongre 2013’te de anlaşmaya varamamış, milli parklar dahil federal hükümet daireleri 16 gün kapanmıştı.

Bu yıl bütçe müzakerelerinin son günü, Başkan Trump’ın görevdeki yüzüncü gününden bir gün öncesine rastlıyor.

DUVAR İNŞASINI KABUL ETTİRMESİ ZOR


Trump’ın en büyük kampanya sözü olan 3 bin 200 kilometrelik sınır duvarını inşa edebilmek için bütçe savaşından galip çıkması şart.

Milyarlarca dolara malolacak sınır duvarı önerisini kabul ettirmek, Cumhuriyetçiler için zor olacak.

Başkan Trump duvar meselesinden taviz verecek mi? Bunu kimse bilmiyor. Beyaz Saray, temkinli.

Sağlık yasası yenilgisi, Cumhuriyetçiler’in hafızasında hala taze. Bu da parti içi baskıları arttırıyor.

Vergi reformu ve sağlık yasasının yeniden gündeme geleceği Kongre’de Başkan Trump’ın elini sağlamlaştırması için bütçe mücadelesini kazanmaktan başka çaresi yok.

TRUMP'TAN BİR "U DÖNÜŞÜ" DAHA


Trump başkanlığa adaylığını açıklamasıyla birlikte ticari anlaşmaları özellikle de NAFTA’yı birçok defa eleştirmişti. Trump, 1994’te imzalanan anlaşmanın “felaket” derecede kötü olduğunu ve Amerikan fabrikalarının Meksika’ya taşınmasına neden olduğunu kaydetmişti.

Ancak Trump pek çok konuda olduğu gibi bir kez daha geri adım attı.

Amerika Başkanı Donald Trump’ın Amerika’yı NAFTA olarak bilinen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’ndan çekmek için başkanlık kararnamesi yayınlayacağı yönündeki haberlerin ardından Beyaz Saray Trump’ın Kanada ve Meksika liderleri ile telefonda görüştükten sonra böyle bir adım atmamaya karar verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray açıklamasında, “Başkan Trump, NAFTA’yı iptal etmeme konusunda bu aşamada anlaştı ve liderler üç ülkenin yararına olacak şekilde ulusal prosedürler doğrultusunda NAFTA’yı yeniden müzakere edebilmek için derhal harekete geçecekler” denildi.