Bu açıklama, Washington'un Pyongyang ile nükleer ve füze programları konusunda doğrudan iletişimde olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a açıkça karşı bir tavır ifade ediyor.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders gazetecilere, hafta sonunda Başkan Donald Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamayı tekrarlayarak "Şimdi konuşmanın zamanı olmadığını açıkça söylemiştik" dedi. Sanders, "Yapılan tek görüşme konusu tutuklu bulunan Amerikalıları geri getirmektir" dedi. "Bunun ötesinde, şu durumda Kuzey Kore ile hiçbir görüşme yapılmayacak" dedi.

Tillerson Cumartesi günü Çin'e yaptığı ziyarette, ABD'nin doğrudan Kuzey Kore ile nükleer ve füze programları konusunda iletişim kurduğunu, ancak Pyongyang'ın bir diyaloga girmeye ilgi göstermediğini söylemişti. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'la karşılıklı hakaret ve tehditler savuran Trump, Kuzey Kore ile görüşme ihtimalini zaman kaybı olarak niteledi. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Harika Dışişleri Bakanımız Rex Tillerson'a, küçük roket adam ile görüşmeye çalışarak zamanını boşa harcadığını söyledim" dedi.

"Enerjini boşa harcama Rex, ne gerekiyorsa onu yapacağız."

Bu durum, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı arasında politika konularında ilk yaşanan anlaşmazlık değil. Ancak Sanders'e Trump'ın Tillerson'a dışişleri bakanı olarak hâlâ güven duyup duymadığı sorulduğunda, "Duyuyor" dedi. Trump Pyongyang'dan, tutuklu bulunan biri misyoner, ikisi akademisyen olan üç Amerikan vatandaşını serbest bırakmasını istiyor.