ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, ABD ordusunun Katar'dan yürüttüğü Afganistan, Irak ve Suriye’deki operasyonlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını duyurdu.

[old_news_related_template title="Körfez'de sıcak gelişme... Katar'la ilişkileri kesen ülke sayısı 7'ye çıktı" desc="Körfez'de 'son dakika' gelişmeleri peş peşe yaşanıyor. Bu sabah Bahreyn, Katar'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıklayan ilk ülke oldu. Hemen ardından Suudi Arabistan, Krallığı 'terörizm ve aşırılıkçılık tehlikesinden korumak için' aynı adımı attığını duyurdu. Onları müttefik Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti. Bir süre sonra Yemen, akabinde ise Libya'nın uluslararası tanınan hükümetleri, Katar'la ilişkileri kestiklerini açıkladı. Köprüleri son atan ülke ise Maldivler oldu. İşte dakika dakika Körfez'de yaşanan gelişmeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/2017-06-05t033027z_48309237_rc1694e4f1a0_rtrmadp_3_gulf-qatar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/korfezde-sicak-gelisme-katara-teror-darbesi-dort-ulke-iliskileri-kesti-1881204/"]

Associated Press haber ajansına konuşan Binbaşı Adrian Rankine Galloway, ABD ordusunun yaşananlara rağmen askeri hava üssünü kullanmaya devam edeceğini kaydetti.

[old_news_related_template title="İbrahim Kalın: Üzüntüyle karşılıyoruz" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizin çözüme kavuşturulması için diplomatik temaslara başladığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/cumhurbaskanligi-sozcusu-ibrahim-kalin-dan-flas-aciklamalar_1a2a574cde3cbf69b89cc7126f4d14db6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kalindan-katarla-ilgili-degerlendirme-1882426/"]

Galloway, "Bölgedeki bütün partnerlerimizin tansiyonu düşürmesi ve bölgesel güvenlik konusunda ortak paydada buluşmasını destekliyoruz" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da yaşanan gerilim sonrası ülkelere uzlaşma çağrısı yaptı.

Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'nin de olduğu bazı ülkelerin diplomatik bağlarını kopardığı Katar, El-Udeyd Hava Üssü'nde yaklaşık 10.000 Amerikan askerine ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan Sputnik'e konuşan İranlı yetkililer de duruma müdahil olduklarını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, "Dışişleri Bakanı Zarif, özellikle Katar ve bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan son gelişmeleri, çok sayıda mevkidaşıyla görüştü. Zarif, Türkiye, Irak, Tunus, Endonezya ve Ummanlı mevkidaşıyla konuştu" açıklamasını yaptı.