İlk açıklama yaptırım uygulanma kararı alınan Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Interfax’a konuştu. Ryabkov, bu hamlenin Rusya’ya Moskova-Washington ilişkisini geliştirmek için bir alan bırakmadığını söylerken, gelecekte ilişkinin belirsiz sulara sürüklenmesine neden olacağını söyledi.

Ryabkov, Rusya’nın ABD’yi son dönemde atılan adımlardan dolayı uyardığını söylerken, “Eşek hoşaftan ne anlar” dedi. Rusy yetkili, ABD’nin bu hamlesinden sonra Rusya ve ABD’nin terörle mücadele için başlatılan ortaklığın zarar göreceğini de sözlerine ekledi.

Ryabkov'un ardından yeni bir açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov'dan geldi. Peskov, ABD’de yaşananların aşırı derecede düşmanca olduğunu söylerken gelişmeyi ‘üzücü haber’ olarak yorumladı. Peskov, “Uluslararası kanunlar ve uluslararası ticari ilişkiler özelinde bu adımın üzücü olduğunu söyleyebiliriz. Başkan Putin bu yaklaşıma vereceğimiz yanıta karar verecektir” dedi.

ABD'nin bu açıklamasına İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sert bir açıklamada bulundu. Ruhani, Kuran’a atıfta bulunarak, “Eğer düşman vaatlerinin bir kısmını çiğnerse, biz de vaatlerimizin bir kısmını çiğneriz. Eğer bütün vaatlerini çiğnerlerse, biz de aynısını yaparız” dedi. Ruhani, “Kuran aynı zamanda, düşmanlarınızın barış istediği ve düşmanlıktan vazgeçtiği hallerde … siz de aynısını yapmalısınız der” yorumunu yaptı. Ruhani, İran parlamentosunun gerekli adımları atarak ABD’nin tavrına karşı gereken önlemleri alacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının Alman ekonomisine zarar verebileceğini açıklarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD'nin Rusya'ya uygulayacağı yaptırımların AB'nin enerji güvenliğini tehdit etmesi durumunda birkaç gün içinde müdahalede bulunabileceklerini açıkladı.

Benzer bir şekilde Fransa Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye yaptırım yapılma ihtimaline temkinli yaklaştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, bu boyutta bir hamle yapılabilmesi için AB seviyesinde bir toplantı yapılması gerektiğini çünkü bu hamlenin Avrupa vatandaşları ve şirketlerine etkisinin olabileceğini söyledi.