Dışişlerinden yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta Washington'ı ziyareti sırasında, Büyükelçilik Kançılaryası önünde ABD güvenlik personelinin Sayın Bakanımızın yakın koruma ekibine karşı yerleşik diplomatik kural ve teamüller hilafına sergilemiş oldukları profesyonelliğe aykırı saldırgan davranışlar bugün Bakanlığımıza çağrılan ABD Büyükelçisi nezdinde sözlü ve yazılı olarak protesto edilmiş, ABD makamlarının bu olayı soruşturması ve gerekli açıklamanın tarafımıza yapılması resmen talep edilmiştir" denildi.

WASHINGTON'DA NE OLDU?


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmek için geçen hafta Washington'a düzenlediği ziyaret iki liderin konuştuğu konulardan ziyade, Türk korumaların Erdoğan karşıtı göstericilere müdahalesi sebebiyle gündem olmuştu.

Erdoğan'ın korumalarının 17 Mayıs'ta Türk Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericilere sert müdahalesi ABD'de tüm kesimlerden tepki toplamıştı. Olayın ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, olaydan duyulan rahatsızlık kendisine iletilmişti.

 

BUGÜN ABD DIŞİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMA YAPTI


Amerikalı Senatör ve Kongre üyelerinin birbiri ardına yaptıkları kınama, hatta “Türkiye Büyükelçisi’ni geri gönderme” çağrılarının ardından, bugün de Trump yönetiminden de konu hakkında ilk yorum, üstelik en üst düzeyde geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, katıldığı bir canlı yayında, olaydan “Türk şiddeti” diye bahsederek, “Türk şiddeti en basit deyimiyle kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Olay hakkında devam eden bir soruşturma da bulunduğuna dikkat çeken Tillerson, “Bu soruşturmanın sonucunu bekleyip göreceğiz. Ancak Türk temsilciliği önünde yaşananlar konusunda dehşete düştüğümüzü de ifade ettik” dedi.