AGİT ve BM Salı günü Türkiye’deki gazetecilerin serbest bırakılması için ortak bir bildiri yayımladı. Türkiye hükümetine yapılan çağrıda, basın ve düşünce özgürlüğünün yalnızca iktidarı memnun eden beyanlara sağlanmaması gerektiğine dikkat çekilerek Türkiye'deki tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması isteminde bulunuldu. Cumhuriyet davasının ardından yayımlanan ortak bildiride, davanın ikinci duruşmasında alınan gazetecilerin tutukluk halinin devamına ilişkin kararın, demokrasiye uygun olmadığı ifade edildi.

DWelle’den yansıtılan habere göre AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ve BM Düşünce Özgürlüğü Özel Temsilcisi David Kaye ortak bildiride, Türkiye hükümetinin bu şekilde yükümlülüğü bulunan uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine vurgu yaptı. AGİT’in Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 2 hafta daha asılsız iddialarla cezaevinde tutulması kabul edilemez. Türkiye'ye onları bir an önce serbest bırakma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AGİT ve BM'nin medya özgürlüğünden sorumlu yetkilileri, Türkiye'nin basın ve düşünce özgürlüğünü bastırmasının ülkedeki gazetecilerin ve gazeteciler için doğrudan bir güvenlik tehdidine yol açtığına dikkat çekti. Ortak bildiride, “Düşünce özgürlüğünün sadece ülkeyi yönetenlerin yapılan beyanlardan memnun oldukları sürece sağlanmasının mümkün olamayacağı” ifadeleri yer aldı.