Türkiye’nin tepkisinin ardından, Köln Polisi ile "Her resim yasak. Benzerleri bile" ifadesini kullanan Federal İçişleri Bakanlığı arasında sert polemik başladı. "Yasaklı PKK sembolleri" ile ilgili bu polemiğin, Berlin'in bastırmasıyla, Köln’deki ilgili birimlerde görev değişimi ile sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Köln Emniyet Müdürlüğü gelen tepkiler üzerine, "Bizdeki listeye göre sadece sarı zemin üzerine mavi ağırlıklı Öcalan resmi yasak. Gösteri sırasında da, buna benzeyen bir postere el koyduk. Öcalan’ın ele çenesine dayalı posterlerini taşıdılar, bu da yasak kapsamında değil“ açıklaması yaptı.

"YASAĞIN AMACINA UYMAZ"

Bunun üzerine, Federal İçişleri Bakanlığı bir açıklama yapıp, Köln polisinin hafta sonundaki Öcalan posterleriyle ilgili açıklamasını yalanladı. Bakanlık, Öcalan'a ait her tür resmin yasak kapsamında olduğunu, bunun için ayrı bir uyarıya gerek kalmadığını, "benzer semboller" denilerek mevzuat çıkarıldığını vurguladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth Köln polisinin PKK'ya dair semboller konusundaki uygulamasıyla ilgili olarak, "Olup bitenlerin, örgüte ve örgütle bağlantılı sembollere uygulanan yasak anlayışımızla bağdaşmadığı açıkça ortadadır" dedi.

Almanya İçişleri Bakanlığı, PKK yasağının genişletilmesi kapsamında Mart ayında yasaklı sembolleri içeren kataloğu emniyet birimlerine göndermişti. Katalogda çizili sembollerin genel bir derleme olduğuna, birebir katalogdakilerle aynı olmasa da, benzer sembollerin de yasak kapsamına girdiğine dikkat çekilmişti.

Köln’de düzenlenen "Kürt Kültür Festivali"nde PKK sembollerinin kullanılması ve Öcalan posterlerinin açılması tartışmalara yol açtı. İçişleri Bakanlığı PKK yasağının kapsamının genişletilebileceğinin sinyalini verdi. Köln'de PKK'ya yakın derneklerin Cumartesi günü düzenlediği kültür festivaliyle ilgili tartışmalar sürüyor. Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın PKK ile bağlantılı kuruluşların çatı örgütü olarak nitelendirdiği Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından düzenlenen "25'inci Kürt Kültür Festivali"nde PKK amblemleri ve Abdullah Öcalan posterlerinin açılması üzerine Alman Büyükelçi Martin Erdmann Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

[old_news_related_template title="Almanya'nın büyükelçisi yine bakanlığa çağrıldı" desc="Der Spiegel dergisi 2 gün önce Köln'de PKK'nın gösteri yapması nedeniyle Dışişleri'ne çağrılan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın bugün 2. kez bakanlığa çağrıldığını öne sürdü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/osmanajt-disisleri-main2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanyanin-buyukelcisi-yine-bakanliga-cagrildi-2015348/"]

Almanya İçişleri Bakanlığı, PKK yasağının genişletilmesi kapsamında Mart ayında yasaklı sembolleri içeren kataloğu emniyet birimlerine göndermişti. Katalogda çizili sembollerin genel bir derleme olduğuna, birebir katalogdakilerle aynı olmasa da, benzer sembollerin de yasak kapsamına girdiğine dikkat çekilmişti. Federal İçişleri Bakanlığı bu nedenle Köln polisinin hafta sonundaki Öcalan posterleriyle ilgili açıklamasına mesafeli yaklaşarak, İçişleri Bakanlığı için Öcalan'a ait her tür resmin yasak kapsamında olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth Köln polisinin PKK'ya dair semboller konusundaki uygulamasıyla ilgili olarak, "Olup bitenlerin örgüte ve örgütle bağlantılı sembollere uygulanan yasak anlayışımızla bağdaşmadığı açıkça ortadadır" dedi.


[old_news_related_template title="Almanya'dan şaka gibi karar: PKK mitingine izin çıktı" desc="Almanya'nın Köln kentinde geçen yıl düzenlenmesi polis tarafından engellenen geleneksel 'Kürt Kültür Festivali', cumartesi günü Deutz'da yapılacak. Organizasyonu Alman iç istihbaratının PKK ile bağlantılı kuruluşların çatı örgütü olarak nitelendirdiği Demokratik Kürt Toplum Merkezi düzenliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/hamburg-10.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanyadan-saka-gibi-karar-pkk-mitingine-izin-cikti-2011392/"]

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "PKK terör örgütünün Almanya'daki uzantıları tarafından bir etkinlik düzenlenmesine ve burada terör propagandası yapılmasına izin verilmiş olmasını kınıyoruz" denilmişti. "Köln'deki faaliyetin, Alman yetkililerin bu tür düzenlemelere izin vermeyecekleri yönündeki açıklamalarından sonraki ikinci faaliyet olmasının dikkat çekici olduğu" vurgulanan açıklamada, Almanya terörle mücadelede "çifte standartlı tutum" izlemekle suçlandı ve "terörün her türüne karşı ilkeli bir duruşa" davet edildi.