Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti yönetimi, Erdoğan'ın Almanya'daki olası bir referandum mitinginin federal hükümet tarafından engellenmesini talep etti.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine açıklama yapan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jäger, "federal hükümetin Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti ya da Almanya'nın herhangi bir yerinde bu tür mitingelerin düzenlenmesini önlemesi gerektiğini" ifade etti.

[old_news_related_template title="Bild: Erdoğan Mart ayında Almanya'da miting yapacak" desc="Alman Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayı içerisinde Almanya'da miting yapacağını yazdı. Gazete, 'Eleştirilere rağmen Erdoğan Almanya'ya geliyor' başlığıyla verdiği haberde, Ankara'dan üst düzey bir bürokratın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mart ayı içerisinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde Türklerle buluşacağını söylediğini yazdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/3254ewqdasz.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bild-erdogan-mart-ayinda-almanyada-miting-yapacak-2-1694597/"]

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Jäger, "Buradaki düşünceyi ifade özgürlüğü, temel hakların sınırlandırılması ve idam cezasının geri getirilmesi ile birlikte sunulan bir anayasa değişikliğinin kampanyası için kötüye kullanılamaz" şeklinde konuştu. Eyalet İçişleri Bakanı, Türkiye iç politikasındaki gerginliklerin Almanya'ya taşınmasının engellenmesi gerektiğini kaydetti.

"İç politik mesele Almanya'ya taşınamaz"


Hafta başında da benzer bir açıklama eyaletin Uyum Bakanı Rainer Schmeltzer'den gelmişti. Schmeltzer, Türkiye iç politikasındaki gerilimin Almanya'ya uzanmasının engellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Erdoğan'ın Almanya'da referandum mitingi düzenlemesini federal hükümetin diplomatik yolları kullanarak engellemesi gerektiğini kaydetmişti.

[old_news_related_template title="Almanya'da endişe: Ya Erdoğan miting yaparsa..." desc="Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin hükümeti, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkede referandum mitingi düzenlemesine karşı çıkıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/24398wqedaanan1231qaaaa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanyada-endise-ya-erdogan-miting-yaparsa-1689850/"]

Bild gazetesi de çarşamba günü Ankara'daki diplomatik çevrelere dayandırdığı haberinde Erdoğan'ın Mart ayında Almanya'yı ziyaret edeceğini bildirmişti.

Gazete, "Erdoğan'ın Mart ayında Strasbourg'u ziyaret edeceğini ve ara durak olarak Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde hangi kent olduğu kesinleşmemiş olmakla birlikte referandum mitingi düzenleyeceğini" aktardığını yazmıştı.

Gazete aynı zamanda Almanya'daki Türk Büyükelçiliği Basın Müşaviri Refik Soğukoğlu'nun, Erdoğan'ın Almanya'yı ziyaret etmeyi planladığına yönelik resmi bir başvuruda bulunmadığını ifade ettiğine de yer vermişti.