İki ülke arasındaki 'Kara Liste' tartışması 19 Temmuz'da gündeme geldi. Alman basını, Türkiye'nin Alman makamlara bir kara liste gönderdiğini yazmış ve ülkenin saygın gazetelerinden die Zeit, listede FETÖ ile bağlantılı olan şirketlerin yer aldığını yazdı.

Aynı gün Almanya'nın çok satan gazetelerinden Bild de listede Daimler ve BASF gibi şirketlerin yer aldığını okuyucularına duyurdu. Fakat bu iddia Ankara'dan tepki çekti ve gerçeğin yansıtılmadığına yönelik yorumların yapılmasına sebep oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 20 Temmuz'da Twitter üzerinden iddiaları yalanladı. İngilizce tweet atan Şimşek, “Basın Daimler ve BASF’nin soruşturulduğunu yazıyor. Tamamen yanlış. Alman yatırımcıları hoş karşılıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KARA PROPAGANDA


Bu iddiayı yalanlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu iddiaların karalama kampanyası olduğunu ifade etmişti. 21 Temmuz'da katıldığı İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni'nde konuştu ve Almanya'yı eleştirdi. Erdoğan, “Böyle bir kara propaganda ile ülkemizde son 15 yılda 9 milyara dolara yakın Alman şirketleri üzerinde baskı kurmaya çalışıldığı ortadadır. Uluslararası yatırımcıların tamamı gibi Alman şirketlerine de ülkemizin kapıları milletimizin gönlü sonuna kadar açıktır. Dünyada serbest pazar ekonomisi diye bir şey var. Bunlar demek ki bunu da öğrenememiş. Serbest piyasayı da bilmiyorlar” demiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hasbel kadar yakaladıkları zenginlikle tehdit etmeye kalkıyorlar. Türkiye’nin kara liste iddiasını ortaya atanları bunu ispata davet ediyorum. Böyle bir iddiayı dile getirmek hiçbir sorumlu siyasetçinin yapacağı iş olamaz” açıklamasında bulunmuştu.

Fakat 21 Temmuz'da Reuters'a konuşan bir Alman yetkilisi iddiaları alevlendirmiş ve Türkiye'nin Almanya'ya verdiği iddia edilen listenin 680 Alman şirketini kapsadığını öne sürmüştü. Bu rakam, tartışmayı başlatan Zeit'ın iddiasının yaklaşık 10 katı olmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Fakat hafta sonu bu tartışmalar yaşanırken Almanya'dan yeni bir açıklama geldi. Dün Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tobias Plate, Türkiye’nin terörü desteklediğini belirttiği 700 Alman şirketi için Almanya’ya Interpol aracılığı ile verdiği kara listeyi geri çektiğini açıkladı. Reuters’ın haberine göre Plate, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere’yi telefonla arayarak liste konusunun bir iletişim probleminden kaynaklandığını söylediğini belirtti. Plate düzenlediği basın toplantısında, “Türk İçişleri Bakanı Alman şirketlerine karşı bir soruşturma yürütülmediğini söyledi” ifadesini kullandı.