Aralarında Kongre Çoğunluk Lideri ve Dışişleri Komitesi Başkanı'nın da olduğu dört etkili Kongre üyesi tarafından sunulan karar tasarısında, Erdoğan aleyhine gösteri yapanlara müdahale eden Cumhurbaşkanlığı korumalarının "yargılanması" istendi.

Karar tasarısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının ABD'deki mevcut düzenleme çerçevesinde "dokunulmazlık" sahibi oldukları, bu nedenle tutuklanamadıkları ifade edilerek, ileride de benzeri olayların yaşanmaması için Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı devlet adamlarının korumalarına ilişkin yasal düzenlemeyi değiştirmesi istendi.

Kongre'ye sunulan karar tasarısında, Erdoğan'ın korumalarının "barışçı göstericileri" dövdükleri, tekmeledikleri ve boğazlarını sıktıkları kayıtlara geçirildi. Bu konuda Washington DC polisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açıldığının da ifade edildiği karar tasarısında, korumaların ABD federal ajanlarına da saldırdıkları, bu nedenle Erdoğan'ın iki korumasının gözaltına alındığı, ancak dokunulmazlık nedeniyle serbest kaldıkları belirtildi.

"ERDOĞAN TEHLİKEDE OLMAMASINA RAĞMEN..."


Tasarıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "herhangi bir tehlike altında olmamasına rağmen", korumaların "ABD vatandaşı olan" göstericilere müdahale ettikleri vurgulanarak, bunun Türk korumaların ABD'deki ilk vukuatı olmadığı da belirtildi.

Tasarıda, Erdoğan'ın korumalarının daha önce 2011 yılında New York'taki BM Genel Kurulu toplantıları sırasında BM güvenlik görevlileriyle kavgaya giriştikleri, bir BM Güvenlik görevlisinin yaralandığı; 2016 yılında Erdoğan'ın korumalarının Washington DC'deki Brookings Instituiton önündeki gazetecilere karşı "şiddet uyguladıkları" ve son olarak da 21 Mayıs 2017'de Türkiye Büyükelçiliği önünde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un deyimiyle "kabul edilemez" şiddet uyguladıkları ifade edildi.

Tasarıda, tüm bu yaşananlar göz önüne alınarak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın olaya karışan Türkiye Cumhurbaşkanlığı koruma polislerinin dokunulmazlıklarını kaldırması, bu korumaların ABD yasaları uyarınca "suçlanması" ve "yargılanması", Türk ulusal polis teşkilatına da böyle olayların yaşanmaması için "standartlarını yükseltmesi" çağrısının yapılması ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da benzer olayları engellemek için mevcut güvenlik prosedürlerini gözden geçirmesi çağrısı yer aldı.

Tasarının geçmesi halinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın olaya karışan Türk korumaların dokunulmazlıklarını kaldırması ve Erdoğan'la birlikte Türkiye'ye dönen korumaların gıyabında dava açılması söz konusu olabilecek.