Almanya’nın ucuz marketler zinciri Aldi, zehirli fipronil maddesi bulaştığı şüphesiyle yumurta satışını durdurdu. Almanya’daki zehirli yumurta sayısının milyonları bulduğu tahmin ediliyor. Marketler zinciri Aldi bütün Almanya’daki satış noktalarında zehirli yumurtaları raflardan toplatma kararı alırken şirket tarafından yapılan açıklamada yumurtaların tedbir amacıyla satıştan kaldırıldığı ve insan sağlığı açısından tehlikenin söz konusu olmadığı belirtildi.

Aldi, bundan böyle sadece bitle mücadelede kullanılan fipronil içermediği testle saptanmış yumurtaları satacak. Şirketin açıklamasında alınan önlemlerin yumurta arzının azalmasına yol açabileceği belirtildi.

Söz konusu yumurtaların Hollanda'dan geldiğini açıklayan yetkililer, Hollanda makamlarıyla temasa geçti. Hollanda gıda güvenliği ajansı NWVA ise ülkede yaklaşık 130 çiftlik kapanarak soruşturma başlatıldığını duyurdu. Hollanda Tarım Bakanı Christian Meyer ise Almanya’ya bilinenden çok daha fazla fipronil içeren yumurta sattıklarını itiraf etti.

Bir Belçika şirketine dezenfekte ettirilen Almanya’daki tavuk çiftliklerinde de zehirli yumurtalara rastlandı. Zehirli yumurtaların makarna ve kek imalatında da kullanılmış olabileceği belirtiliyor.

Almanya Tarımcılık Bakanı Christian Shmidt, zehirli yumurtaların 12 federal eyalette piyasaya sürülmüş olabileceğini açıklarken zehirli yumurtaların en çok satıldığı eyaletlerin başında Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren-Vestfalya’nın geldiğini belirten Schmidt, durum kontrol altına alınmış olmakla birlikte tehlikenin henüz geçmediğini söyledi. Bunun sebebi olarak da tavukların 6 ile 8 hafta boyunca fipronile maruz kalmış olabileceği ve tavuk ürünlerinin farklı gıdaların yapımında kullanılabileceği gösterildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre oldukça zehirli olan fipronil maddesinin böbrek, tiroid bezi ve karaciğere ciddi etkisi var. Fipronil zehirlenmesi yaşayanlarda kusma, baş ağrısı ve cilt ve göz enfeksiyonu görülüyor.

Yumurta üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, Hollanda'dan yumurta ithal etmiyor.