Son günlerde sıkça karşımıza çıkan kadın eylemlerine baktığımız zaman, hepsinin temelinde kadınların erkek egemen sisteme, tecavüzlere ve tacizlere karşı kendilerini savunma isteğini görüyoruz.

Erkekler neden kadının yaşam tarzıyla neden bu kadar ilgili?

Neden hem kadın, hem erkek kendine dikkat etmeli demeyip kadınların toplum içindeki davranışlarını kısıtlama ve varlığını yok etme amaçlı söylemleri tercih ediyoruz? Özellikle de Orta Doğu ve Hindistan gibi Uzak Doğu ülkelerindeki anlayış maalesef, kadınların tek taraflı olarak kendilerini disipline etmesi yönünde.

'O saatte ne işin vardı?' diyen bakana Hintli kadınlardan tepki: 'Cindirella değiliz, istediğimiz saatte geliriz!'

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, Vurnika Kundu Cumartesi gecesi araç kullanırken iki erkek tarafından takip edildikten sonra önü kesilip aracı yumruklanarak taciz edildi. Kaçmayı başardığı için cinsel ve fiziksel şiddete uğramamış olmasını bir şans olarak değerlendiren Kundu, sosyal medyadan paylaştığı bir gönderide ‘Gece geç saatte yalnız bir kadını taciz etmekten çok zevk alıyorlar gibi gözüküyordu. Bana cinsel ve fiziksel saldırıda bulunamadıkları için şanslıyım’ yazdı.

‘O saatte ne işi varmış?'

Kadının paylaşımına, ülkenin en güçlü siyasi partilerinden Bharatiya Janata Partisi’nin Bölge Başkan Yardımcısı Ramveer Bhatti’den ‘O saatte ne işi varmış?’ diye yanıt geldi. Kadın cinayetlerini teşvik eden bu tarz söylemler yerine, siyasilerin bu tür açıklamalar yaparken, sıradan insanlardan farklı ifadeler kullanması gerektiğini savunan Hintli kadınlar; ‘Biz Cinderella değiliz’ hashtagiyle sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak gece geç saatte dışarıda çekilmiş  fotoğraflarını paylaşmaya başladı.

'' Bir kız gece 12’de dışarıda olmamalı. Niye o saatte araç sürüyor? Bu manzara doğru değil. Kendimize dikkat etmeliyiz. Aileler çocuklarına bakmalı, gece aylak aylak gezmelerine izin vermemeli. Çocuklar saatinde evde olmalı! '' diyen siyasi lider Ramveer Bhatti'e tepki olarak Twitter’dan ‘Aintnocindrella’ yani ‘Biz Cindrella değiliz’ hashtagi ile protesto başlatan Hindistanlı kadınların tweetlerden bazıları…

[caption id="attachment_1966454" align="alignnone" width="880"]1a Hey, gece yarısı ve ben dışardayım! Sindirella değilim![/caption]

[caption id="attachment_1966435" align="alignnone" width="880"]3a Sevgili gerici Hindistan, Sabah ya da gece ne istersem onu yaparım. Sakın beni engelleme hakkın olduğunu falan sanma.[/caption]

''Sevgili gerici Hindistan, Sabah ya da gece ne istersem onu yaparım. Sakın beni engelleme hakkın olduğunu falan sanma.''

''Cindirella değilim, istediğim saatte gelirim''

Sosyal medyanın gücü ile kadın mücadelesi sokaklara taştı

Sokaklardan ofislere, STK’lara taşınan kadın mücadelesi, sosyal medyanın gücü ile sokağa geri döndü. Bugün dünyada kadınlar ve cinsel azınlıklar birçok kampanya yapıyorlar ve oldukça aktifler.

5a2-3 Gün önce, Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’de herkesin plaja istediğini giyerek gidebilmesi için, Facebook’ta çeşitli gruplar kuran özgürlük yanlısı kadınlar bir araya geldi ve kadının sadece burkini ile denize girmesi gerektiğini destekleyenlere tepki olarak bikinileriyle denize girdi.

6aTürkiye’de de geçtiğimiz hafta, giydikleri kıyafetleri bahane eden erkeklerin şiddetine maruz kalan kadınlar 'Şortuma karışma!' demiş. "Kıyafetime karışma" sloganıyla bir araya gelen binlerce kadın, söylem ve uygulamalarıyla saldırılara davet çıkartan sapık gerici zihniyeti protesto etmişti.