Referandumda geri adım atmayarak Dünya kamuoyunda rezil duruma düşen IKBY lideri Mesud Barzani'ye bir darbe de bugün açıklama yapan Irak Petrol Bakanlığı'ndan geldi. Barzani'nin en büyük kozu olarak sık sık dile getirdiği petrol rezervlerine istinaden bir açıklama yapan Iraklı yetkililer, ülkenin petrol üretimiyle ilgili detayları paylaştı.

Kuzey Irak'taki petrol azalması dolayısıyla Basra'daki çalışmalarını hızlandırdıklarını açıklayan Irak Petrol Bakanlığı, "Kerkük'teki azalma dolayısıyla Basra bölgesinden günde 200.000 varil petrol çıkarılmaya ve ihracata başlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

ABD VE İRAN'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR


Öte yandan İran'ın üst düzey yetkilileri, Kürt liderlere seslenerek çok sert açıklamalarda bulundu. Devrim Muhafızları'nda görevli üst düzey kumandan Kasım Süleymani, Kürt liderlerin Kerkük'ten çıkmasını aksi takdirde Irak ordusu ve İran'ın desteklediği askerlerin saldırısına maruz kalacaklarını söylediği vurguladı. Süleymani, bu ay içerisinde en az 3 kez Kuzey Irak'a gittiğini söylerken, ABD'den de bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat yönetimine çağrıda bulunarak çatışma yaşanmaması açıklamasını yaptı. Washington yönetiminin Altınköprü'de yaşanan çatışma ve gerilimden dolayı rahatsız olduğu belirtilirken, itidal çağrısında bulunuldu.