Almanya'da Türk Bakanların katılacağı referandum etkinliklerinin iptal edilmesi nedeniyle iki ülke arasındaki ciddi bir diplomasi krizi yaşanıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmasına verilen iznin iptal edilmesiyle başlayan süreçte Ekonomi Bakanı Zeybekçi'nin katılacağı etkinlikler de iki kez yasaklanmıştı.

BAYKAL KONUŞMASINI İPTAL ETTİ, KILIÇDAROĞLU ELEŞTİRDİ


Almanya'nın Türkiye'ye karşı takındığı bu haksız tutum CHP'nin de tepkisine neden oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iptalleri eleştirirken, "Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin iki bakanı konuşmak ister, siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz" demişti.

Yaşanan gelişmeler ışığında Deniz Baykal da hafta sonu Stuttgart kentinde yapacağı konuşmayı iptal etme kararı almıştı.

BİNALİ YILDIRIM, BAYKAL'A TEŞEKKÜR ETTİ


Başbakan Binali Yıldırım, Deniz Baykal'ın bu kararına teşekkür ederek şunları söylemişti:

"Onun kararı. Tabii ki belirsizlik olunca, Sayın Baykal ne sebeple iptal etti bilmiyorum ama orada tatsız bir durumla karşılaşmaması için böyle bir karar almış olabilir veya Türkiye'ye karşı böyle bir tutum ortaya konmasına tepki olarak bu kararı da almış olabilir. Tabii ki eğer böyleyse, Sayın Baykal'a teşekkür ederiz."

NİHAT ZEYBEKÇİ YER BULUNUNCA KONUŞTU


Türkiye'ye karşı böyle bir saygısızlık yapılırken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Almanya'nın Köln kentinde dün akşam referandum etkinliğine katılarak konuşmasını gerçekleştirdi.

Zeybekçi'nin konuşma yaptığı salon. (Foto: Deutsche Welle Türkçe) Zeybekçi'nin konuşma yaptığı salon. (Foto: Deutsche Welle Türkçe)


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi daha önce iki kez iptal edilen etkinliklerin ardından Köln'de bir otelin toplantı salonunda konuşmasını gerçekleştirdi.
Bakan, iptallere ilişkin "Ziyaretimiz hafif stres yarattı" diye konuştu.

KÖLN BELEDİYE BAŞKANI: ÖZEL MÜLKİYETTE KARIŞAMAYIZ


Zeybekçi'nin katıldığı referandum etkinliği özel bir mülkte gerçekleştiği için belediye bu kez bir müdahalede bulunamadı.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, pazar günü yaptığı açıklamada özel bir mülk içerisinde yapıldığı için belediyenin etkinliğin yapılıp yapılmamasına karar verme yetkisi bulunmadığını kaydetti.