Kuzey Kore, son dönemde giderek artan uluslararası baskılara rağmen, yeni bir balistik füze fırlattı. Japonya hükümeti, Kuzey Kore'den fırlatılan balistik füzenin, ülkenin kuzey kentlerinin üzerinden geçerek, karaya yaklaşık 1180 km mesafede denize düştüğünü açıkladı.


basliksiz-1Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang yakınlarından fırlatılan füze 550 kilometre yükseklikte Japonya'nın üzerinden geçerek Hokkaido adasının doğusunda Pasifik Okyanusu'na düştü. Japonya Başbakanı Sihzo Abe Kuzey Kore'nin füze denemesinin ‘benzeri görülmemiş ciddi bir tehdit oluşturduğunu' söyledi. Japonya'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplanması kararlaştırıldı.

Japon hükümeti, füze fırlatıldıktan sonra bölgede yaşayan vatandaşlarına uyarı mesajı gönderdi. Japon hükümeti, füze fırlatıldıktan sonra bölgede yaşayan vatandaşlarına uyarı mesajı gönderdi.


Kuzey Kore son dönemde bir dizi füze denemesi gerçekleştirmiş olmasına karşın ilk kez Japonya üzerinden geçen ve balistik olduğu düşünülen bir silah kullanmış oldu. İlki 1998, ikincisi de 2009'da olmak üzere daha önce iki kez Kuzey Kore'nin roketleri Japonya üzerinden geçmişti. Kuzey Kore, o dönemlerde bunların silah değil, uydu fırlatmak için kullandığı roketler olduğunu açıklamıştı.

kopre

BBC'nin Tokyo muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, bunun nükleer savaş başlığı taşıma potansiyeli bulunan ilk füze olabileceğini söylerken Japonya devlet televizyonu NHK, füzenin Hokkaido'daki Erimo Burnu'nun doğusuna düştüğünü ve herhangi bir zarara neden olmadığını duyurdu.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın yakınından fırlatılan füzenin 2700 km mesafe katettiğini ve 550 km yüksekliğe ulaştığını açıkladı. Japonya'nın, yerel saatle sabah 05.58'de (TSİ 23.58) fırlatılan füzeyi havada imha etmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı açıklandı.

Kuzey Kore'nin temmuz ayında ABD'yi de menzili içine alan iki kıtalararası füze denemesi yapmasıyla gerginlik daha da artmış, BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'ye ek yaptırım uygulanmasını kararlaştırmıştı. Pyongyang ağustos ayında da askeri üslerin bulunduğu ABD'ye ait Guam adası yakınlarına deneme amaçlı füze fırlatılacağını duyurmuştu. Başkan Donald Trump daha önce yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin provokasyonlarına ‘öfke ve ateşle' karşılık vereceklerini söyleyerek Pyongyang'ı dolaylı olarak nükleer saldırıyla tehdit etmişti.

Öte yandan ABD ve Asya borsaları yaşananların ardından adeta sarsıldı. Japon Yeni 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarken borsada düşüş yaşandı.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin en provokatif eylemlerinden biri olarak görülen bu denemede fırlatılan füzenin, son zamanlarda geliştirilen orta menzilli Hwasong-12 füzesi olduğunu düşünüyor. Bu gelişme, ABD ve Güney Kore silahlı kuvvetlerinin Kore yarımadasında, Kuzey Kore'nin şiddetle itiraz ettiği yıllık askeri tatbikatların düzenlendiği ortamda gerçekleşti.