ABD Başkanı Donald Trump'ın dün açıkladığı yeni vergi düzenlemeleri, halkın büyük çoğunluğunun yararına vergi indirimleri getiriyor, ancak plan, şirketlerin ve zenginlerin kayırıldığı ve bütçe açıklarının trilyonlarca dolar artabileceği eleştirilerini de beraberinde getirdi.

[old_news_related_template title="Vergiler neden arttı? MTV'ye yüzde 40 zam!" desc="Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıkladığı vergi zamları vatandaşı şoke etti. Motorlu Taşıtlar Vergisi tam yüzde 40 zamlandı. Atıl kalan Mega projelere verilen hazine garantileri ve referandum 'müjdeleri' bütçeyi iyice sarstı. Vatandaş 'hazine garantilerini bize mi sordunuz' diyor. Referandumda hayır oyu veren vatandaş ile evet oyu veren vatandaş faturayı ortak ödüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/para-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mtvye-yuzde-40-zam-vergiler-neden-artti-2028215/"]

Trump'ın kendi partisi olan Cumhuriyetçi Parti'nin "maliye şahini" olarak bilinen senatörü Bob Corker, borç parayla finanse edilecek hiçbir vergi paketini desteklemeyeceğini açıkladı. Trump yeni vergi planının çalışan kesime yardımcı olacağını, istihdam yaratacağını ve vergi yasasını daha sade ve anlaşılır hale getireceğini söyledi. Ancak Cumhuriyetçilerin bölünmüş, Demokratların ise aleyhte olduğu planın Kongre'den geçişinin zor olması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Son dakika... Naci Ağbal'dan yeni MTV açıklaması" desc="Maliye Bakanı Naci Ağbal,bu yıl otomobil alanlar için yüzde 40'lık MTV artışının geçerli olmayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sur-sondakika-75.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-naci-agbaldan-yeni-mtv-aciklamasi-2028415/"]

Plana göre kurumlar vergisi ve küçük şirketlerin vergi yükümlülükleri azalıyor, yüksek gelirli Amerikalıların tabi olduğu en yüksek vergi oranı düşürülüyor ve geniş kitlelere yayılan bazı vergi indirimleri iptal ediliyor. Bu son kategoriye, özellikle Demokrat Patinin hakim olduğu ve vergi oranlarının yüksek olduğu eyaletlerde, kitlelerin yararlandığı bazı indirimler giriyor.

[old_news_related_template title="Trump-Erdoğan zirvesinden sonra 11 milyar dolarlık imza" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, iki liderin birbirlerine 'dostum' diye hitap etmeleri dikkat çekti. Trump ile Erdoğan arasındaki görüşmeden hemen sonra ise, THY'nin Amerikan Boeing firmasından 40 adet 787-9 Dremliner uçak almayı planladığı açıklandı. Alışverişin maliyeti 11 milyar dolar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/trump-erdogan-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/trump-erdogan-zirvesinden-sonra-11-milyar-dolarlik-imza-2020732/"]

Amerikan şirketlerinin yüzde 95'inin girdiği kategori olan ve "pass through" olarak sınıflandırılan küçük şirketlerin doğrudan sahiplerine aktarılan ve bireylerin kişisel gelir olarak gösterdiği gelirlerden alınan vergi oranı yüzde 25 olarak belirleniyor. Analistlere göre, eğer Cumhuriyetçilerin öngördüğü gibi vergi indirimlerinin etkisi ekonomik büyüme ile giderilemezse, faizlerin arttığı bir ortamda bütçe açığını büyüyecek.

Vergi reformu planının yasalaşması için Kongre'nin 2018 mali yılı bütçesiyle ilgili çalışmalarını, muhtemelen Ekim'de tamamlaması gerekiyor. Trump dün Indianapolis kentinde açıkladığı planın ABD tarihindeki en büyük vergi indirimi olduğunu söyledi.

"Büyümeyi, istihdamı, işçileri, aileleri ve, evet, Amerika'yı destekleyecek bir vergi reformu istiyoruz." ABD vergi yasalarının kapsamlı bir biçimde yenilenmesi en son 1986 yılında o zamanki başkan Ronald Reagan döneminde yapılmıştı. Analistler, Trump'ın vergi reformunun, Reagan ve Kongre'deki Demokratların birlikte oluşturdukları geniş kapsamlı değişikliğin çok gerisinde kaldığını söylüyorlar.