Devletin resmi yayın organı KCNA'da sözleri yayınlanan Kim, ülkesinin amacının "Amerika Birleşik Devletleri ile askeri bir denklik kurmak" olduğunu söyledi. Kuzey Kore liderinin, Cuma günü gerçekleştirilen fırlatmayı izlerken çekilen bir fotoğrafı da yayımlandı.


koree

Japonya'nın üzerinden geçip Büyük Okyanus'a düşen son füze denemesi bugüne kadar gerçekleştirilen testler arasında en uzağa ulaşan füze olarak tanımlanıyor. Füzenin Hokkaido Adası'nın üzerinden geçtiğini ve adanın 2 bin kilometre doğusunda Büyük Okyanus'a düştüğünü açıkladı.

kore1

Ülkesinin resmi yayın organı KCNA'da açıklamaları yayınlanan Kim, ABD'nin Kuzey Kore üzerinde askeri bir seçenek kullanmayı aklına bile getiremeyeceği bir askeri denklik kurma amacında olduklarını belirtti. Kim Jong-un, yaptırımların ve ambargoların nükleer güç olmalarını engelleyemeyeceğini de söyledi.

iss

Öte yandan füzenin fırlatılmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil bir oturumda toplandı. Son derece kışkırtıcı olarak tanımlanan gelişme oybirliği ile kınandı. ABD Başkanı Donald Trump, son deneme ile ilgili yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin komşularına ve dünyaya bir kez daha hakaret ettiğini söyleyerek, askeri seçenek konusunda ABD'nin her zamankinden daha hazır durumda olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vasiliy Nebenzia ise, ülkesinin, füze denemeleri kadar karşılıklı tehditlerin de sonlanması gerektiği görüşünde olduğunu açıkladı. Çin ise Amerika Birleşik Devletleri'ni sorumluluktan kaçmakla suçladı. Reuters haber ajansında açıklamaları yayımlanan Çin'in ABD Büyükelçisi Cui Tiankai, "Açıkçası sonuç alıcı bir etki yapacak uluslararası bir işbirliği için Amerika Birleşik Devletleri'nin şu anda yaptığından fazlasını yapmalı" dedi. Tiankai, ABD'nin tehditlerden vazgeçmesi gerektiğini, diyalog ve uzlaşma için etkili yollar bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.