Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, mevcut krizin patlak vermesinden önce Myanmar'da yapılması kararlaştırılmış olan Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısının bugün açılışını yaptı.

Bangladeş'ten dün Naypyitaw'a gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkesinin Myanmar ve Bangladeş'in Rohingya krizini sona erdirmek için karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm yolu bulabileceklerine inandığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Wang, "İlk aşama sahada ateşkesi sağlayarak istikrar ve düzene geri dönmektir: böylece halk barış içinde yaşayabilir ve artık kaçmak zorunda kalmaz. "Bütün tarafların yoğun çalışmasıyla şu anda ilk aşamanın amacına temel olarak ulaşıldı. Önemli olan yeniden bir parlamayı önlemek ve özellikle savaş ateşini yeniden tutuşturmamak" dedi.

Wang, ilk aşama olan ateşkes sürerse, uygulanabilir bir çözüm bulmak için gerekli olan ikinci aşamanın, Myanmar ve Bangladeş arasında görüşmeler olması gerektiğini belirtti.

basliksiz-1

Wang, üçüncü ve son aşamanın ise yoksulluğun azaltılmasına dayalı uzun vadeli bir çözüme yönelmek olması gerektiğini söyledi.

Myanmar ve Bangladeş yetkilileri sığınmacılar için bir geri dönüş süreci başlatmak üzere görüşmelere geçen ay başlamıştı.

Myanmar'da, Arakanlı militanların 25 Ağustos'ta polis ve askeri karakollara saldırılarına karşılık güvenlik güçlerinin operasyon başlatmasından bu yana, 600.000'den fazla Müslüman komşu ülke Bangladeş'e kaçmıştı.