Açıklamaları ve aldığı kararlarla tartışma yaratan ABD Başkanı Donald Trump'a yargıdan kötü haber geldi. Maryland ve Washington savcıları Trump'a dava açmaya karar verdi. Davanın sebebi ise Trump'ın kişisel çıkarları için pozisyonu ve görevini kötüye kullanarak Amerikan anayasasındaki kazanç maddesini ihlal etmesi.

Savcılar, Trump'ın göreve geldikten sonra yabancı hükümetlerden milyonlarca dolar kazandığını öne sürerek haksız kazanç elde ettiğini ve anayasanın yolsuzluk kanununa karşı olduğunu ifade etti. Hükümet birimleri tarafından açılan bu türdeki ilk dava, Trump'ın başkan olduktan sonraki dönemde, şirketinin mülkiyetini elinde bulundurmaya devam etmeyi seçmesi üzerine odaklanıyor.

Ocak ayında tüm malvarlığını oğullarının yöneteceği bir fona devredeceğini açıklayan Trump, savcılara göre bu sözünü yerine getirmedi.

Ancak Başsavcı Karl A. Racine ve Maryland Başsavcısı Brian E. Frosh, Trump'ın kamusal görevlerini ve özel iş sahasını ayrı tutmak için verdiği sözleri tutmadığını belirtiyorlar. Buna örnek olarak, oğul Eric Trump'ın, "şirketin mali durumu hakkında Başkan Trump'a düzenli olarak bilgi vermeye devam edeceğini" söylemesi gösteriliyor.

Dava dosyasında, "Anayasa´nın öngördüğü şekilde, Başkan´ın özel işlerini iç ve dış güçlerden ayırması isteği esastır. Daha önce hiçbir Başkan, anayasanın talimatına bu denli saygısızlık göstermemişti" ifadeleri yer aldı.