Avustralya Sydney merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü, ülkelerin iç barışını ölçen 2017 Küresel Barış Endeksi'ni açıkladı. 10 yıldır liste başı olan İzlanda yine dünyanın en barışçıl ülkesi olarak ölçüldü. İzlanda'yı Yeni Zelanda ve Portekiz takip etti.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün raporunda küresel olarak bakıldığında 2017 yılında dünyanın bir önceki yıla göre daha barışçıl hale geldiği ifade edildi. 93 ülkede güvenlik durumunu daha iyi hale geldiği, 68 ülkede ise durumun kötüleştiği kaydedildi.

Türkiye geçen seneye göre 1 puan kaybederek endekste Kolombiya ile birlikte yine 146'ncı sırada yer aldı.

"Dünyada çok daha fazla ülkenin tarihsel olarak yüksek düzeyde terörizmle baş etmek zorunda kaldığı” belirtilirken terörizm nedeniyle rekor sayıda ölümlerin yaşandığı ülkelerin sayısının 2015 yılında 23'e yükseldiği kaydedildi. Bu ülkeler arasında Danimarka, İsveç, Fransa ve Türkiye'nin de olduğu ifade edildi.

Suriye arka arkaya beşinci kez Küresel Barış Endeksi'nin son sırasında yer aldı. Afganistan, Irak, Güney Sudan ve Yemen'in durumu da Suriye'den çok az daha iyi olarak değerlendirildi.

Araştırmaya göre Donald Trump'ın başkan olması sonrasında ABD'nin iç birliği büyük zarar gördü. 163 ülke içerisinde 11 puan düşüşle ABD 114'üncü sıraya geriledi.