Max Stern'ın dünyaca ünlü ressamların tablolarını barındırdığı koleksiyonu sanat severlerle buluşmak üzereyken, açıklanmayan nedenlerden dolayı iptal edildi.

Dusseldorf 'da düzenlenmesi planlanan sergide, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri kayıp olan yaklaşık bin 500 eser, içlerinde de Picasso, Chagall, Nolde, Matisse, Beckmann gibi dünyaca ünlü ressamlara ait tablolar bulunuyordu.

Sanatseverlerin yoğun ilgi göstereceği bu etkinlik bilinmeyen nedenlerden dolayı iptal edildi.

Serginin İsrail ve Kanada'lı sponsorları, bu iptale çok kızdıklarını belirttiler.

Dusseldorf Yahudi Komitesi ise; karara şaşırdıklarını söyledi ve Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında birçok gruba ve muhaliflere karşı uyguladıkları politikaların tekrardan 2017 Almanyası'nda gündeme taşınmaması için  böyle bir karar almış olduklarını iddia etti.

Max Stern kimdir?
Babasından devraldığı sanat galerisini dönemin en önemli sanat galerisi olmaya taşıyan Max Stern'in hayatı Nazilerin iktidarı ile oldukça zorlaşmıştır.

Yahudilerin sanat eserlerini satın alıp satmasını yasaklayan yasa geldikten kısa bir süre sonrada Naziler, Yahudi Stern’i tüm tablo ve sanat eserlerini yok pahasına satmaya zorlamış, satamadıklarına da el koymuşlardır.

Hatta ve hatta, ünlü sanat galerisi sahibi yüz binlerce dolar değerindeki bir tabloyu annesini Nazi Almanya’sından çıkarabilmek için rüşvet olarak Nazilere vermiştir.

Aynı yıl, Stern Almanya’daki sanat galerisini kapatmak zorunda kalmış, önce İngiltere’ye kendisi gibi galerici olan kız kardeşinin yanına yerleşmiş daha sonra da Kanada’ya göç etmiştir. Gittiği yerlerde de sanat galericiliğine devam etmiştir.

Kanada’ya yerleştikten sonra ülkenin en büyük sanat koleksiyoncusu ve simsarı olmayı başaran Stern'in, 1987 yılında öldüğünde elindeki tüm sanat eserleri vasiyeti gereği Kanada’daki Concordia üniversitesi, Montreal McGill Üniversitesi ve Kudüs’teki İbrani üniversitesi’ne verilmiştir.