FT'nin analizinde, PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı konusunda IKBY'nin "denge" unsuru görevi gördüğüne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da son on yılda Barzani'ye sıkı destek verdiğine dikkat çekiliyor. Yazı, Türk tanklarının Irak'ın kuzeyindeki sınıra konuşlandırıldığı hatırlatılarak başlıyor.


Ankara ile Erbil arasındaki ekonomik çıkarlar ve petrol ile doğalgaz bağlantılarının referendum konusunda Türkiye'nin tutumunu şekillendirdiği belirtilen analizde, "Türk şirketleri, IKBY'nin altyapısını oluşturmasına destek verdi. Erbil'de inşa edilen 550 milyon dolarlık havaalanı ve bölgede faaliyet gösteren 1300 Türk şirketi buna dahil. Ancak en kritik konu, iki bölge arasındaki petrol ve doğalgaz hatları. Iraklı Kürtler Türkiye'nin güneydoğusundan Akdeniz'e ulaşan boru hattından günde 550 bin varil petrol ithalat ediyor ve gelirinin büyük bölümünü böyle sağlıyor" ifadesi kullanıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Barzani'den referandum için flaş sözler: Büyük bir hata yaptık" desc="Bağımsızlık referandumunu erteleme şartı açıklayan Barzani'den bugün yeni bir açıklama geldi. “Maalesef, referandumun yerine alternatiflerin sunulmadığını” söyleyen Barzani, 'Referandumu kabul etmemenin anlamı şudur; Haklarınızı tanımamak. 2003 yılında Bağdat’a dönerek büyük bir hata yaptık. Gördük ki Bağdat’ta sadece simalar değişmiş' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/barzani-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-barzaniden-referandum-icin-flas-sozler-buyuk-bir-hata-yaptik-2018509/"]

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde Erdoğan'ın bağımsızlık referandumunun yapılması halinde oluşacak "domino etkisinin" Türkiye sınırındaki Kürtler'e ulaşacağından endişe ettiği belirtilen yazı şöyle devam ediyor: "Erdoğan'ın sert duruşu Türkiye'deki milliyetçilerin hoşuna gidiyor ve Erdoğan'a ulusal desteğini perçinlemesi için fırsat sunuyor. Ancak Erdoğan'ın Türkiye'nin stratejik ve ekonomik çıkarlarını da dengelemesi gerekiyor."


Yazıda, Ankara'daki bir yabancı diplomatın "Erdoğan'ın Barzani üstünde büyük bir baskı kurmaktan çekineceği" yönündeki şu görüşlerine yer verilirken, "Erdoğan kamuoyu önünde tabanı memnun etmek zorunda ama referandumu desteklemek için de sebepleri var. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta IKBY sayesinde bir askeri üssü olduğunu unutmayın" yorumunu yapıyor.

[old_news_related_template title="İşte Barzani'den referandumu erteleme şartı" desc="Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Berzani, referandumun yerini tutacak bir alternatif sunulmadığı takdirde bir erteleme gerçekleştirmenin imkansız olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/mesud-barzani.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/iste-barzaniden-referandumu-erteleme-sarti-2017141/"]

Türkiye'nin, Barzani'nin referandumu "bağlayıcılığı olmayan, sembolik bir oylama gibi ele alması" için atabileceği adımlar ise, bir analist tarafından şu sözlerle açıklanıyor: "Türkiye'deki IKBY temsilcilerini sınırdışı edebilir, Türk konsolosluk çalışanlarını geri çağırabilir, kritik önemdeki Türk Hava Yolları'nın uçuşlarını durdurabilirler. Aynı zamanda başta elektrik olmak üzere bölgeye ithalatı sınırlayabilirler."


[old_news_related_template title="Fransa'dan Kuzey Irak referandumuyla ilgili açıklama" desc="Fransa Dışişleri Bakanı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumun uygunsuz olduğunu söyledi ve Bağdat ile Erbil arasında diyalog çağrısı yaptı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/basliksiz-1-kurtarildi-17.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/fransadan-kuzey-irak-referandumuyla-ilgili-aciklama-2015478/"]

Ekim 2016'da kaydedilen son verilere göre IKBY'nin ürettiği petrolün yüzde 85'i Türkiye'nin güneydoğusundaki Ceyhan Limanı üzerinden satıldı. Ancak FT yazarlarına göre, boru hattının kesilmesi "Türkiye'yi de etkiler" çünkü Barzani hükümeti Ankara'ya transit ücreti ödüyor. Türkiye de hızla büyüyen enerji ihtiyacı nedeniyle "ithalata fazlasıyla bağımlı".