Almanya’nın Frankfurt Kenti, dün gece görülmemiş bir balo yaşadı. Hessen Eyaleti Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği 94. Yıl Cumhuriyet Balosu’na, katılım büyük oldu. Marriott otelinin salonu, İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı ile inledi. Salonda Türk bayraklarından bir sel oluştu. 300’den fazla davetli, geliri çocukların eğitimine bağışlanacak olan baloya 90’ar Euro ödeyerek girerken, bazı yandaş medya mensupları "Muhabirlerimiz ve eşlerine bedava masa ayrılmadı" diyerek baloyu protesto etti. Bu durum, balo öncesinde davetlilerce kınandı.

DÖRT KUŞAK TÜRK’ÜN HEYECANI


Tria orkestrasının katılımcıları coşturduğu gecenin onur konukları ise Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ve psikolog- yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen’di. Katılımın yüksekliği ve salonda bulunan dört kuşak Türk’ün Cumhuriyet heyecanı konuşmalara da yansıdı. Başkonsolos Karartı, "Atatürk cumhuriyeti kurmayı, Türk halkına duyduğu güven ve inançla başarmıştır. Cumhuriyet devrimleri ile başlayan modernleşme sürecimiz, bugün bizleri çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaştırmıştır. Laikliğin getirileri ile Türk kadının ulaştığı nokta, cumhuriyetin başarılarının sonucudur. Atatürk başta olmak üzere tüm kurtuluş savaşı şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz" dedi.

fr-2

DÖKMEN: BUNLARIN RUH SAĞLIĞI BOZUK


Ardından söz alan psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, Atatürk’ün mütevazı kişiliğinden, devrimci ve bilimden yana olan çizgisinden söz etti. Dökmen, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet iki temele dayanır; Kadın erkek eşitliği ve pozitif bilim… Cumhuriyet de kadın ve erkekle kutlanır. Cumhuriyetin yaşaması için kadın ve erkeğin bir arada bulunması gerekir. Kadını başka türlü görenlerin akıl sağlığı bozuktur. Dünya düzdür, dönmüyor veya ben cahili severim“ diyenin akıl sağlığı sorunu vardır. Evrim teorisine inanmayanın akıl sağlığı bozuktur. 10 yıl Almanya’da kalıp dönerken, ‚Çok şükür, şu gavurun dilinden tek kelime öğrenmeden gidiyorum' diyenin akıl sağlığı bozuktur" Dökmen ardından Türkiye’de bir dönem yasaklanan 'Andımız'ı okudu ve sözlerini "Ne mutlu Türk’üm diyene" diyerek bitirdi.

SALON MARŞLARLA İNLEDİ


Yemeğin ardından orkestra eşliğinde önce 10. Yıl Marşı, İzmir Marşı ve "Hoşgelişler ola Mustafa Kemal" hep birlikte söylendi. Marşa, dört kuşaktan tüm davetlilerin katılması dikkatleri çekti. 300’den fazla davetlinin katılımıyla 28 Ekim akşamı Frankfurt Marriott Otel’de gerçekleştirilen balo, Frankfurt tarihinin en görkemlisi olarak tarihe geçerken, "Son yıllarda Cumhuriyet’e olan özlemin ne kadar arttığının" da bir işareti oldu.