ABD'nin en kalabalık 4. şehri olan Houston'da binlerce insan tekne, bot ve helikopterle bölgeden uzaklaştırıldı. Teksas'ı son 50 yılda vuran en büyük fırtına hakkında açıklama yapan yetkililer, son 48 saat içinde 66 santimetreden fazla yağış meydana geldiği açıklandı.

harvey8

ABD'nin petrol üretim merkezlerinden biri olarak da bilinen Teksas'ta Harvey Kasırgası dolayısıyla ABD'nin petrol üretimi %11 oranında azaldı.

ev

Sigorta şirketi Aon Benfield'ın şef meteorologu Steve Bowen, "Houston tarihinin en korkunç sel felaketiyle karşı karşıyayız. Aşırı bir yağış meydana geldi" ifadesini kullandı.

harvey7

Houston'daki fırtına dolayısıyla 1500 uçuş iptal edilirken birçok insan evlerinden tahliye edilip güvenli yerlere götürüldü.

harvey9

Teksas'ın kıyı kasabalarında eyalet genelinde bir yılda yağan ortalama yağış kadar yağmur yaşandığını açıklayan yetkililer, fırtınanın hızı azalsa da etkisinin kuvvetli olduğunu duyurdu.

TRUMP BÖLGEYE GİDİYOR


Houston'ı etkisi altına alan Harvey Kasırgası'nın ardından 2.3 milyonluk kent adeta göle dönerken yetkililer, "Eğer eviniz suyun altında kaldıysa, en üst kata değil doğrudan çatı katına çıkın" dedi.

harvey

ABD Başkanı Donald Trump da bölgeyi ziyaret edeceğini duyurdu. Ocak ayında Beyaz Saray'da göreve başlayan Trump, ilk büyük doğal afetiyle karşı karşıya kalırken, Teksas Valisi Greg Abbott, bölgede OHAL ilan edildiğini açıkladı.

4. kategorideki Harvey Kasırgası, saatte 210 kilometre hızla bölgeyi etkisi altına alırken biri Rockport'ta olmak üzere toplam 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Fırtına eyalet içinde ilerledikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Houston'daki okullar kapatılırken Texas’ta Harvey tropik fırtınasının en fazla etkilediği yerlerden biri olan Houston kentinde polis evleri su almaya başlayanları çatı katlarına değil, çatılara çıkması yönünde uyardı.

harvey2

KATRİNA KASIRGASINI GEÇECEK


Houston’daki Ulusal Havacılık Diresi bölgedeki seli, “felaket, emsalsiz ve hayati tehlike” olarak niteledi. Ulusal Havacılık Dairesi Cuma gününden buyana Houston’ı 7 hortumun vurduğunu da açıkladı.

harvey3
Houston’da Harvey’nin verdiği zarara tanık olan Amerika’nın Sesi muhabiri Celia Mendoza “şaşırmamak elde değil” diyor. Mendoza, insanların kendilerine, komşularına olan bitenden endişeli olduğunu, evleri için de endişelendiklerini belirtti.

harvey4

Öte yandan 2005 yılında ABD'yi sarsan Katrina Kasırgası'ndan sonra en büyük doğal felaketlerden biri olan Harvey Kasırgası hakkında şaşırtıcı bir açıklama yapıldı. Sigorta Bilgi Enstitüsü adı altındaki kuruluş, Harvey Kasırgası'nın yarattı maddi hasarın Katrina Kasırgası'na yaşanan ekonomik hasara yakın olduğunu duyurdu. Kuruluşun sözcüsü Loretta Worters, "Çok ciddi sel ve su taşkınları yaşanıyor" ifadesini kullandı.

harvey5

15 milyar dolarlık hasara sebep olan Katrina Kasırgası, Louisiana ve Mississippi'yi etkisi altına almıştı.