Hollanda'da korkutan bir trend ortaya çıktı. BBC'de yer alan habere göre Hollanda'da tehlikeli bir bağımlılık olan azot protoksit gazı son dönemde ülkede yaygınlaştı.

İşin ilginç tarafı ise 'gülme gazı' olarak da bilinen azot protoksitin herhangi bir yerden satın alınabilmesi. Hollanda'nın en büyük yapı marketi Blokker'da 10 kartuştan oluşan paketler halinde satılan gülme gazının bedende yarattığı etkiler şu şekilde:
- Coşku
- Rahatlama
- Sükunet
- Baş dönmesi
- Halüsinasyon
- Bazı kişilerde baş ağrısı

Azot protoksit gıda endüstrisinde krema pompalamak için, bisikletçilerde lastik şişirmek için, hastanelerden doğum yapan kadınların sancılarını azaltmak için ve dişçilerde anestetik olarak kullanılırken, satın alınması kolay ve ucuz olduğu için dans müziği sahnesinde son dönemde oldukça popüler bir hale geldi.

BBC'deki habere göre ürünlerin rafta tutulmadığı ve satışların talep üzerine ve belli sınırlamalara sahip olduğu kaydedildi. BBC'ye konuşan bir isim konuyla ilgili olarak, "İlk defa geçen yaz Hollanda'da kullanmıştım. O zamanlar bu kadar popüler değildi, bu yıl herkes kullanıyor. Sokaklar kullanılmış gaz kapsülleriyle dolu" dedi.


Azot protoksit genellikle bir balonun içine boşaltıldıktan sonra ciğere çekiliyor. Bu gazı satma üzerine uzmanlaşan şirketlerin ticaret odasına kayıt yaptırması gerekiyor ancak özel bir satış izni almalarına gerek yok.