Merkezi New York'ta bulunan HRW örgütünün raporundaki iddialar, Birleşmiş Milletler'in savaşta işlenen cinsel suçlar konusundaki özel temsilci Pramila Patten'in bu hafta başında aynı konuda yaptığı ithamları destekliyor. Patten, "(Myanmar silahlı kuvvetleri) cinsel şiddeti emrediyor, örgütlüyor ve uyguluyor" dedi.

Myanmar ordusu ise açıkladığı bir raporda güvenlik güçlerinin tecavüz ve cinayet suçu işlediğini reddetti. Ordu, 600,000 Müslüman Arakanlı'nın Bangladeş'e kaçmasına yol açan operasyonların başındaki generali de değiştirmişti.

[old_news_related_template title="Arakan'da acı verici 'Aylan bebek' tablosu daha" desc="Arakan'da devam eden çatışmalardan kaçan bir ailenin bebeği, Naf nehrinde botun batması sonucu hayatını kaybetti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/resimid_3870297.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/arakanda-aci-verici-aylan-bebek-tablosu-daha-1992622/"]
Human Rights Watch, Bangladeş'e kaçanlardan 52 Arakanlı kadın ve kızla konuştu. Bunlardan 29'u tecavüze uğradıklarını söylerken, biri hariç hepsi saldırıların toplu tecavüz olduğunu belirttiler. HRW araştırmacısı ve raporun yazarı Skye Wheeler, "Myanmar ordusunun Arakanlara karşı sürdürdüğü etnik temizlik operasyonlarının en önemli ve en tahrip edici uygulaması tecavüzler olmuştur. Myanmar, ordusunun barbarca şiddet eylemleri sayısız kadın ve kıza zarar vermiş ve travmaya maruz bırakmıştır" ifadesini kullandı.

Human Rights Watch, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak Myanmar'a silah ambargosu koymasını ve insan hakları ihlalleri ve cinsel suçlardan sorumlu tutulan askeri liderlere karşı özel yaptırımlar getirmesini istedi.