Tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası olan Irma, hız kesmeden yoluna devam ediyor. Peki kasırga nasıl başladı? Son durumu nedir? Tüm sorularınızın yanıtı haberimizde...

IRMA KASIRGASINDA SON DURUM

Karayipler'de geçtiği adaları yerle bir eden kasırga, Küba'nın kuzeyine ulaştı. Irma Kasırgası son olarak, ABD'nin Florida eyaletine yaklaşıyor. Florida Valisi Rick Scott, tahliye emri verilen yaklaşık 6 buçuk milyon kişiye "evlerinizi hemen terk edin" uyarısı yaptı. Bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30'una denk geliyor. Beklenen kasırga ABD'de etkisini göstermeye başladı.

FLORİDA'YA ULAŞTI: EN AZ 3 ÖLÜ VAR

ABD'nin Florida eyaletini etkileyen Irma Kasırgası, Tampa kentine ulaştı. Kasırganın gözü eyaletin batı yakasındaki kentlerin üzerinde dolaşsa da eyaletin doğusundaki kentler de yoğun yağış ve rüzgardan etkilendi Güneydeki Miami kentinden sonra batı kıyılarındaki Marco Adası ve Naples'e ilerleyen kasırganın kuvvettinin azaldığı belirtiliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın kategorisinin 2'ye indirildiğini ve rüzgarın en fazla saatte 177 kilometre hızla ilerlediğini açıkladı.

irma kasırgası


Kasırga nedeniyle Florida'da en az 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Eyaletteki 3,4 milyon eve elektrik verilemezken, Miami kentinin bir kısmı da sular altında kaldı. Cuma akşamı ve Cumartesi sabahı Küba’da etkili olan Irma Kasırgası, ABD’nin Florida eyaletine doğru ilerliyor. ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEDA), kasırganın vurduğu yerlerde yıkıcı olacağı uyarısında bulundu.

İRMA KASIRGASI

DALGALARIN BOYU 11 METREYİ AŞTI

İngiltere toprağı olan Turks ve Caicos adalarının açıklarında, dalga boyları 11 metrenin üzerine çıktı. Hâlâ 2010’daki büyük depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti’de de Irma Kasırgası nedeniyle altyapı hasarları oluştu.

5,6 MİLYON KİŞİYE TAHLİYE

Küba’nın kuzeyinde şiddetli rüzgarlara ve yağmura yol açan Irma’nın güzergahı üzerinde bulunan Florida’da ise eyalet nüfusunun çeyreğini oluşturan 5,6 milyon kişiye evlerini terk etmeleri söylendi.
Irma, Küba’nın on yıllardır gördüğü ilk 5 şiddetinde kasırga oldu. Başkent Havana’daki BBC muhabiri Will Grant, adanın kentleri ile taşrası arasındaki iletişim hatlarının hasar gördüğünü ve bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandığını aktardı.

kasirga

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan yetkililer ise detay vermeden “Kasırga adada ciddi hasara yol açtı” dedi.

Saatte 300 km hızla ilerleyen Irma’nın hızı ana karaya yaklaştıkça bir miktar azaldı ve saatte 270 km’ye geriledi. En tehlikeli seviye olan kategori 5 olarak sınıflandırılan kasırganın kategorisi de 4’e düşürüldü. Ancak ABD’li yetkililer kasırganın hâlâ aşırı derecede tehlikeli olduğunu uyarısında bulundu.

Turks ve Caicos adalarını vurup geçen kasırga Dominik Cumhuriyeti ve Haiti’ye ciddi yağış bıraktıktan sonra Küba’nın kuzeyine ve Bahamaların merkezine ulaştı. Reuters ise yaklaşık 50 bin turistin Küba’yı terk ettiğini, kuzey sahillerindeki otellerin bomboş olduğunu bildirdi.

[old_news_related_template title="Sadece saatler kaldı! Dalgalar 4,5 metreye ulaştı" desc="Karayipler ve Küba'da 26 kişinin hayatına mal olan Irma Kasırgası tüm hızıyla ABD'nin Florida eyaletine yaklaşıyor. Kasırga yeniden dördüncü kategoriye yükseldi. Bölgede dev hortumlar meydana geldi, dalgaların boyu 4,5 metreye ulaştı. Florida valisinin 'Acilen burayı terk edin. Yoksa öleceksiniz' açıklamasının ardından 6,3 milyon insan bölgeden tahliye edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/basliksiz-1-62.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/sadece-saatler-kaldi-dalgalar-45-metreye-ulasti-2005451/"]
FLORİDA’DA 700 BİN KİŞİYE TAHLİYE KARARIKasırganın haftasonundan itibaren Florida’da etkisini göstermesi bekleniyor. Kızılhaç örgütü, şu ana kadar 1,2 milyon kişinin Irma Kasırgası’ndan etkilendiğini, ilerleyen günlerde bu sayının 26 milyona çıkacağını söyledi.Örgüt ayrıca temiz suya erişimin kesildiği bölgelerde salgın hastalık riskinin ortaya çıktığını da ifade ederek, “Afet nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının artması muhtemel” dedi. Florida’ya pazar sabah ulaşması beklenen kasırga için 700 bin kişinin daha tahliyesine kararı verildi. Son rakamla birlikte, eyaletten tahliye edilmesine karar verilenlerin sayısı 7 milyona yaklaştı. ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), Florida’daki barınakların 1 milyon kişiyi alabileceğini duyurmuştu.

PARİS İKLİM ANLAŞMASINI İMZALAMAYAN ABD’DE BİR İLK

ABD anakarası kayıtların tutulmaya başlandığı 1851’den bu yana hiç iki adet kategori 4 fırtınayı görmedi. Ancak yetkililer, Irma’nın güzergahının ABD anakarası üzerinden geçip geçmeyeceğini tahmin etmek için henüz erken olduğunu söylüyor.Yetkililer, Antiller, Barbuda, Anguilla, Montserrat, St Kitts, Nevis, Saba, St Eustatius, Saint Maarten, Saint Martin, Saint Barthelemy, İngiliz Virgin Adaları, Amerikan Virgin Adaları, Porto Rico, Vieques ve Culebra için kasırga uyarısı yapıldı.
Guadeloupe ve Dominik Cumhuriyeti de kasırgayı takip etmesi gereken yerler olarak sıralandı. Kasırganın kuzeyde ulaşabileceği bazı bölgelerde metrekareye 30 santimetre yağmur düşebileceği; bazı yerlerde su seviyesinin normalin 3,8 metre üzerine çıkabileceği kaydedildi.