Almanya’da, Baden Württemberg’in 600’ü Türk ve Türk kökenli olmak üzere 30 bin nüfusu bulunan Gaggenau'nun Belediye Başkanı, Türkiye ile Almanya arasında tarihin en ağır krizlerinden birinin fitilini ateşledi.

İmamlara casusluk suçlaması, ardından Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanması ile gerilen ilişkiler, 54 yaşındaki bağımsız Belediye Başkanı Michael Pfeiffer’in, küçük bir salonda konuşacak olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın toplantısını yasaklamasıyla zirve yaptı.

"TOPLANTIYI DEĞİL, İZNİ İPTAL ETTİK"


2015’ten beri görevde olan Başkan Pfeiffer bir anda Alman basınının manşetlerine oturdu. Dün yapılması gereken toplantıya yasak gerekçesi olarak, "400 kişinin katılacağı bildirilmesine rağmen yeterli park yeri ve giriş kapısının kapasiteyi karşılayacak olmaması" gösterilmişti.

[old_news_related_template title="Almanya'nın 'iptal' kararına Bozdağ'dan tepki" desc="Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'da yapacağı toplantıya verilen iznin iptal edilmesi üzerine Fransa'da açıklamalarda bulundu. Bozdağ, verilen karara sert şekilde tepki gösterdi ve 'bu karar kabul edilebilir değil' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/basliksiz-1-23.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/almanyanin-iptal-kararina-bozdagdan-ilk-tepki-1710167/"]
İşletme eğitimi gören, evli ve 6 çocuk babası Belediye Başkanı Pfeiffer gazetecilere, "Biz aslında toplantıyı yasaklamak yerine toplantı izninin geçersiz olduğuna karar verdik. Toplantı yapılacak salonunun ve çevresinin insanlar için tehlike doğurabileceğine kanaat getirdik. Toplantıya 400 kişinin geleceği bildirilmişti ancak tam böyle olup olmayacağı belli değildi, biz de tüm parti temsilcileriyle konuyu belediye meclisinde görüştük, alınabilecek önlemi kararlaştırdık" dedi.[old_news_related_template title="Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı" desc="Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da düzenleyeceği toplantı iznin iptal edilmesi sonrası büyük gerginlik... Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı, duyulan rahatsızlık iletildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/basliksiz-6-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-almanyanin-turkiye-buyukelcisi-bakanliga-cagrildi-1710348/"]

"BASKI GELMEDİ, AKILCI KARAR VERDİK"


Federal ya da eyalet düzeyinde kendilerine bir talep gelmediğini, sadece toplantıyla ilgili endişesi olan bazı vatandaşların aradığını belirten Pfeiffer, "Ancak bizi etkileyen bu da değildi. Biz politik bir karar vermedik, akılcı- mantıklı bir karar verdik" diye konuştu.

Kasabada yaşayan 600 Türk ya da Türk kökenli ile diyaloğun kendileri için çok önemli olduğunu da belirten başkan, şöyle devam etti:

[old_news_related_template title="'Türkiye’ye Alman turist göndermeyelim'" desc="Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler iyice gerildi. Türkiye’den gönderilen diyanet imamlarının casuslukla suçlanması, Türkiye‘de Die Welt muhabirinin tutuklanması, son olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapacağı salonla ilgili iznin iptal edilmesi kıyameti kopardı. Köln Porz’da yapacağı toplantı yasaklanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ise, Pazar günü yine Köln’de başka bir salonda konuşma yapmayı planladığı belirtildi. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi, bir kez daha Dışişleri’ne çağrıldı ve 'Deniz Yücel bırakılmadıkça ilişkiler düzelmez' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/shutterstock_590145587.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/sol-parti-lideri-kipping-turkiyeye-alman-turist-gondermeyelim-1710446/"]

"TÜRKLERLE ARAMIZ HEP İYİDİR"


"Yanlış anlamaya meydan vermek ya da yanlış izlenim bırakmak istemiyoruz. Bu nedenle açık olacağız. Yakında bölgedeki DİTİB (Diyanet) derneği temasa geçeceğiz ve gerekçeleri anlatacağız. Bizi anlayışla karşılayacaklarından eminiz. Şehir İdaresi olarak her zaman Türk vatandaşları ya da Türk kökenli Alman vatandaşları ile iyi ilişkilerimiz vardır."

[old_news_related_template title="Almanya Bekir Bozdağ'a verdiği miting iznini geri çekti" desc="Reuters, Adalet Bakanı Beki Bozdağ'ın Almanya'nın Gaggenau kentinde yapacağı miting için verilen iznin iptal edildiğini duyurdu. Benzer şekilde Ekonom Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Köln’de pazar akşamı yapacağı referandum kampanyasına da izin verilmedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/basliksiz-3-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-almanya-bekir-bozdaga-verdigi-izni-geri-cekti-1709980/"]