Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgi kirliliği de yaygınlaşmaya başladı. Bunun son örneği Suudi Arabistan'da yaşandı. Suudi Arabistan'da 2013 yılında yapılan bir fotoşop çalışmasıyla Birleşmiş Milletler'de Kral Faysal'ın 1945'te imzaladığı anlaşmanın fotoğrafıyla oynadı. Fotoğrafta Faysal tarihi imzayı atarken yanında Yıldız Savaşları filmlerinin bilinen karakteri Yoda oturuyordu.

yoda

Bu yıl Suudi Arabistan'daki öğrenciler için hazırlanan okul kitaplarına bu fotoğrafın basılması ülkede büyük bir tartışma yarattı. Fotoğrafın ortaya çıkmasıyla birlikte başta sosyal medya olmak üzere birçok mecrada tartışmalar başladı. Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Ahmed el Issa, "Bir komite bu konuyu soruşturuyor. Bir hata olduğunu düşünüyoruz. Kimsenin krala hakaret ettiğini düşünmüyoruz. Genç nesiller de dahil olmak üzere herkes Kral Faysal'ı seviyor" dedi.

yoda1

Fotoğraf üzerinde oynayan sanatçı Shaweesh 2013'te fotoğrafla ilgili olarak, "O dönem babasının dışişleri bakanı olan Kral Faysal ve babası her zaman sakin, bilge ve güçlü olduğu için yanlarına Yoda'yı yerleştirdim" ifadesini kullanmıştı.

Eğitim Bakanı, "Basılmadan önce son kontroller yapılmalıydı. Yeni kitapları basıyoruz" dedi.