Livescience sitesinin haberine göre, bilim insanları Dünya’nın dönüş hızındaki değişikliklerini analiz ederek yaptıkları çalışmalara dayanarak 2018'in büyük depremlerin yılı olabileceğini açıkladı.

Dünya'nın dönüş hızının yavaşlamasının yoğun nüfuslu tropik bölgelerde güçlü sismik aktiviteye sebep olabileceği öne sürülüyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanları şaşkın! 280 milyon yıllık fosil bulundu" desc="Antarktika'da araştırmalarını sürdüren bilim insanları 280 milyon yıllık ağaç fosili buldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/antarktikakesif.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bilim-insanlari-saskin-280-milyon-yillik-fosil-bulundu-2092412/"]

Colorado Üniversitesi’nden Roger Bilham ile Montana Üniversitesi’nden Rebecca Bendick’in yazdığı, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü ve sismik aktivite arasındaki bağlantıyı inceleyen makale, geçtiğimiz ay Amerika Jeoloji Derneği‘nin yıllık toplantısında sunuldu.

Bilham, geçtiğimiz hafta Observer’a verdiği röportajda, “Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü ve sismik aktivite arasında güçlü bir bağlantı var ve bu da önümüzdeki yıl büyük depremler olacağına işaret ediyor.” dedi.

[old_news_related_template title="Uzmanlardan korkutan 'hortum' uyarısı: Artacak!" desc="Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İhsan Bulut, geçen hafta Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerini vuran hortum felaketinin, Türkiye'de son 50 yıldaki en yıkıcı hortum olduğunu söyledi, 'Bunun nedenlerini detaylı şekilde araştıracağız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/hortum-uyarisi-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/uzmanlardan-korkutan-hortum-uyarisi-artacak-2099303/"]

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, depremlerin daha fazla yaşandığı 5 adet dönem tespit edildi. Bilham, “Bu dönemlerde, bir yıl içinde 25-30 büyük deprem yaşandığını fark ettik. Diğer yıllar içinse ortalama rakam büyük depremler için 15 civarında.

Bu beş dönemi incelediğimizde gördük ki Dünya’nın eksen dönüşündeki değişiklikler günün uzunluğunu milisaniye kadar azaltıyor ve bu değişiklikler atom saatleriyle doğru bir şekilde ölçülebiliyor. Aslında durum gayet açık. Dünya, gelecekte olacak depremler için bize beş yıl öncesinden uyarı veriyor. 2017 yılında bu zamana kadar sadece 6 büyük deprem gerçekleşti. 2018’de ise yaklaşık 20 büyük deprem gerçekleşmesi muhtemel görünüyor.” dedi.