ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı iddia edildi. İsrail'deki büyükelçilik ve konsoloslukların büyük çoğunluğu, ülkenin finans merkezi olan Tel Aviv'de. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak, ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya niyetli olduğunu söylediği belirtildi.

Hem Müslümanların hem de Musevilerin kutsal olarak kabul ettiği Kudüs nerede? Haritadaki konumu ve tarihi önemi nedir? İşte, Filistin ve İsrail'in başkent olarak nitelendirdiği Kudüs hakkında merak edilenler..

KUDÜS TARİHİ

Kudüs'ün tarihi, milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

kudus

KUDÜS NEREDEDİR?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.

KUDÜS’ÜN STATÜSÜ

İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor.
Filistinliler, Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs’ü başkenti olarak görüyor.
Hamas, İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığından Trump'ın Kudüs kararıyla ilgili açıklama" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'ın Kudüs kararıyla ilgili açıklama yaptı. Kalın, konuyla ilgili 'Önümüzdeki hafta İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü zirvesini İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Kudüs bizim onurumuzdur; ABD bu vahim hatadan dönmelidir.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/ibrahim-kalin-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhurbaskanligindan-trumpin-kudus-karariyla-ilgili-aciklama-2120581/"]

 

[old_news_related_template title="Türkiye'den son dakika Kudüs açıklaması: Büyük bir hata olur" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/mevlut.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/turkiyeden-son-dakika-kudus-aciklamasi-buyuk-bir-hata-olur-2120491/"]