ABD desteğiyle bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye yaptırım kararı alınmasının ardından kılıçlar çekilmişti. Dünyanın son dönemde en sansasyonel liderlerinden Donald Trump ve Kim Jong-un karşılıklı açıklamalarda bulunarak gündemi değiştirmiş ve nükleer savaşın sinyalini vererek dünyanın gözünü buraya çekmesine sebep oldu.

icbi

Yıllardır sessiz sedasız babasının koltuğuna oturan Kim Jong-un'un yaptığı kıtalararası balistik füze denemesine rağmen dünyanın buna ciddi bir tepki vermemesi şu an dünyanın önemli bir bölümünü diken üstünde bırakıyor. Öyle ki Kuzey Kore'nin geliştirdiği ve ABD'ye fırtlatmayı düşündüğü Hwasong-12 füzelerinin menzili 6.000 kilometre.

Kaynak: John Hopkins School of Advanced International Studies Kaynak: John Hopkins School of Advanced International Studies


Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı Hwasong-14'ün menzilinin 10.000 kilometreye çıkması bekleniyor. Henüz tam randımanlı olarak çalışmayan bu füzenin kullanılmamasına rağmen maksimum 8 bin kilometreye çıkması gündemde olan Hwasong-12'nin fırlatılması bekleniyor. İncirlik'te Amerikan üssünün bulunduğu Türkiye'de şu anda kağıt üzerinde ciddi bir tehditle karşı karşıya olmamasına rağmen Kuzey Kore'nin planları değiştirerek gelişmiş bir modeli kullanma kararı alması sonrasında tehlike büyüyecek. Zira Kuzey Kore'nin şu an yapım aşamasında olduğu bilinen KN-08 model füzesinin menzilinin 11.000 kilometreyi bulması bekleniyor. Böyle bir gelişme olursa, eğer ABD ve Dünya kamuoyu devreye girmezse ve Kuzey Kore Hwasong 14 veya KN-08'i kullanmaya karar verirse Türkiye de radara girebilecek.