Alınan kararla yasal ya da yasa dışı yollardan Macaristan'a girerek iltica başvurusunda bulunan mülteciler, başvurularının Macar yetkililer tarafından cevaplanana kadar kaldıkları kamptan dışarı çıkamayacaklar.

Sığınmacılara karşı sert tutumuyla bilinen Macaristan Başbakanı Victor Orban daha önce yaptığı açıklamalarda mültecilerin ülkesini "işgal ettiğini" ifade etmişti.

İHA'nın aktardığı habere göre, Macar İçişleri Bakanlığı, Macaristan genelinde 320 mültecinin sığınma hakkı talebinde bulunduğunu, bu mültecilerin şimdiye dek kaldıkları kamplardan serbestçe dışarı çıkarak yaşadıklarını, ancak çıkarılan yeni kanunla birlikte mültecilerin sığınma talepleri cevaplanana kadar kamptan çıkamayacaklarını açıkladı.

Macaristan 2015'teki mülteci krizi sırasında Sırbistan ile 175 kilometre olan sınırını jiletli tel örgüyle örmüş, sığınmacıların ülkesine gelmesini engellemeye çalışmıştı.

Macaristan’ın Kiskunhalas şehrindeki kapalı mülteci kampında açıklamada bulunan Macar vatandaşı Karoly ise şehirlerinde iki adet mülteci kampının bulunduğunu, şehirlerinde mültecilerle ilgili hiçbir negatif olay yaşanmadığını, buradaki halkın neredeyse tamamının şehirlerindeki mülteci kamplarının kapanmasını istediklerini kaydetti. Bugünden itibaren geçerli olan karar yaklaşık 3 hafta önce alınmıştı.