Almanya'da koalisyon görüşmeleri göç konusu yüzünden çökerken bundan sonra ne olacağı merak konusu. Üzerinde durulan üç senaryo içinden erken seçim gerçekleşirse Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Angela Merkel'in 12 yıldır devam eden ve 16 yıla uzaması beklenen başbakanlığının sona erebileceği belirtiliyor. Her halükarda Almanya'yı siyaseten çok sert bir kışın beklediği konuşuluyor.

PAZARLIKLAR NEDEN ÇÖKTÜ?

Sığınmacıların giriş kapısı olan Bavyera eyaletini yöneten Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), yılda alınacak sığınmacı sayısına 200.000 üst sınırı getirilmesinde ısrar etti. Yeşiller üst sınırı kabul etmek için sığınmacıların Almanya'ya getireceği aile üyesi sayısına sınırlama getirilmemesini istedi. CDU/CSU ile Yeşiller uzlaşmak üzereyken liberal eğlimli Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon görüşmelerinden çekildiğini açıkladı.

ÜÇ SENARYO

Seçeneklerden ilki seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Merkel'in CDU'su ile yeniden büyük koalisyon kurması. Ancak eylüldeki genel seçimde yüzde 20.5 ile tarihi başarısızlık sergileyen partinin yöneticileri büyük koalisyona sıcak bakmadıklarını ve ana muhalefet rolü oynamak istediklerini çeşitli kereler ifade etti, cuma günü bunu yine tekrarladı.

AZINLIK HÜKÜMETİ İLK OLUR

İkinci seçenek CDU ile kardeş partisi CSU’nun Merkel’in liderliğinde büyük ihtimalle FDP ile bir azınlık hükümeti kurması. Meclis çoğunluğunun böyle bir hükümete dışarıdan onay vermesi halinde Merkel başbakanlığını bir azınlık hükümetiyle devam ettirebilir. Ama bu 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya için bir ilk olur.

ERKEN SEÇİM BİR DÖNEMİ BİTİREBİLİR

Üçüncü seçenek ise erken seçim. Ancak CDU/CSU’nun siyasi çizgisi yine aynı partilerle koalisyon arayışı gerektireceğinden başka bir koalisyon modeline gidilmesi zorunluluğu doğabilir. Bu da dünyanın en güçlü kadınının devrinin bitmesi, Merkel’in 16 yıllık rekor başbakanlık hayallerinin suya düşmesi anlamına gelir.