Almanya Başbakanı Merkel, geçtiğimiz haftalarda çok iddialıydı. Merkel, seçmene seslenirken Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin sonlandırılmasını gündeme getireceğini ve bu konuda baskı yapacağını söylemişti.

Fakat Avrupa Birliği içerisindeki liderler Merkel'in bu açıklamasına farklı tepkiler gösterdi. Başta Fransa olmak üzere birçok ülke Merkel'e karşı çıkmış ve Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu söylemişti. Dün Merkel, seçmenin karşısına çıkarak tekrar Ankara'yı eleştirdi. Benzer bir tonda konuşan Merkel buna rağmen, tam üyelik sürecinin sonlandırılmasına vurgu yapamadı.

[old_news_related_template title="Merkel'e rağmen Avrupa'nın kafası karışık" desc="Son aylarda gerilen Ankara-Berlin ilişkisini 24 Eylül'de yapılacak Almanya seçimleri öncesinde kullanan Başbakan Merkel, 'Türkiye ile ilişkileri askıya alırız' ve 'Gümrük anlaşmasını revize ederiz' gibi iddialarda bulunmuştu. Peki bakalım Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve yetkililer Merkel'e ne diyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/merke-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/merkele-ragmen-avrupanin-kafasi-karisik-2003163/"]

Passauer Neuen Presse gazetesine açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tam üyelik sürecine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Müzakerelerin sonlandırılabilmesi için 28 üye ülkenin oybirliğiyle karar alması gerektiğini ancak bazı ülkelerin buna karşı çıktığını dile getiren Merkel, müzakerelerin askıya alınmasının ise oy çokluğuyla mümkün olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı, "Müzakerelerin oy çokluğu kararıyla askıya alınması seçeneği de bulunuyor; tüm seçenekleri değerlendirmemiz gerekiyor" dedi. Merkel, "Benim için önemli olan AB ülkelerinin kamuoyu önünde kavgaya tutuşmaması; ortak bir yol bulmalıyız" diye konuştu.

Merkel gazeteye verdiği mülakatta Türk hükümetine yönelik eleştirilerini de tekrarladı. AB'ye aday bir ülkenin tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması için 28 üyeden AB içindeki vatandaşların yüzde 65'ini temsil eden 16'sının oyuna ihtiyaç duyuluyor. Söz konusu seçeneğin devreye koyulup, müzakerelerin askıya alınması durumunda Türkiye'ye üyelik öncesi yapılan mali yardımların kesilmesi söz konusu olabilecek.