Mescid-i Aksa'da son dönemde tansiyonun yükselmesiyle birlikte İsrail yönetimi önce metal detektörleri yerleştirmiş daha sonra da farklı noktalara kameralar yerleştirmişti. Başta Türkiye olmak üzere uluslararası kamuoyundan büyük tepki çeken bu hamlenin ardından İsrail yönetimi geri adım attı. Fakat Tel Aviv yönetiminin bu geri adımı aslında çok daha büyük bir planın olduğunu da gözler önüne seriyor.

Tel-Aviv yönetiminden yapılan açıklamada Mescid-i Aksa'daki metal detektörlerinin kaldırılmasına karar verildi ve kaldırma işlemleri başladı. İsrail'in saygın medya kuruluşlarından Yedioth Ahronot'ta yazdığına İsrail Güvenlik kabinesinin aldığı kararla birlikte metal detektörlerinin yerine çok gelişmiş bir teknoloji yerleştirilecek. Güvenlik kabinesinin aldığı karara göre yüz tanıma ve saklanan silah/patlayıcıları bulma özelliği olan gelişmiş bir teknoloji kullanılacak.

Bu "akıllı" tespit cihazlarının 6 ay içerisinde kullanılması beklenirken bunun için ayrılan bütçe ise 100 milyon Yeni İsrail Şekeli (Yani yaklaşık 99 milyon TL). Hazırlanan plana göre yeni sistemler bölgede kullanılamya başlanana kadar Mescid-i Aksa ve çevresinde güvenlik önlemleri üst düzeye çıkacak.

Yeni teknolojide sofistike, yüksek çözünürlüklü termal kameralar kullanılacak.