Arakanlı Müslümanların hiçbir zaman "bir etnik grup olmadığını" söyleyen Genelkurmay Başkanı Aung Hlaing, "radikal" isyancıların bölgede kendilerine bir "kale" oluşturmaya çalıştığını açıkladı. Myanmar ordusu, 25 Ağustos'taki polis noktalarına yaptıkları saldırı sonrası Arakan'da "isyancıları" hedef aldıklarını söylüyor. Arakanlı Müslüman siviller ise, ordunun kendilerini hedef aldığını.


[old_news_related_template title="Onbinlerce Müslüman Myanmar'ı terk ediyor" desc="Myanmar'da yaşayan Arakan Müslümanları'na uygulanan devlet şiddeti devam ederken komşu ülkelerden açıklama geldi. Bangladeş ve Tayland, ayrı ayrı yaptıkları açıklamada onbinlerce Arakan Müslüman'ının ülkeye giriş yaptığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/myanmar3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/onbinlerce-musluman-myanmari-terk-ediyor-1994459/"]

Pazar günü Facebook hesabından bir açıklama yapan Myanmar ordusunun lideri, Myanmar halkını Arakan krizi karşısında birlik olmaya çağırdı. Açıklamada, "25 Ağustos'tan bu yana radikal Bengalliler'le (Arakan Müslümanları'nı kastediyor) 93 çatışma yaşandı. Arakan'ın tanınmasını istediler oysa hiçbir zaman bir etnik grup değillerdi" denildi.


[old_news_related_template title="Katliama göz yuman Nobelli lider Mehmet Şimşek'i eleştirdi" desc="Arakan'da Müslümanlara yönelik şiddet devam ederken uzun süredir tepkilere cevap vermeyen Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, ilk kez konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından bir bildiri yayınlayan Aung San Suu Kyi, 'Bilgi kirliliğine dikkat edin. Başbakan yardımcısının yaptığı gibi bilgi kirliliği sadece sorunların bir kısmı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/myanmar1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/katliama-goz-yuman-nobelli-lider-mehmet-simseki-elestirdi-2000492/"]

Arakanlı Müslümanları Buthidaung ve Maungtaw şehirlerini "kaleleri" ilan etmek için şiddete neden olmakla suçlayan Aung Hlaing, "Bengal meselesinde gerçeğin açığa çıkması için bir araya gelmeliyiz. Bu, tüm ulusu ilgilendiren bir konu" ifadesini kullandı.

Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanları azınlık bir grup olarak tanımayı reddederek, onlardan "Bengalliler" diye bahsediyor.