DHA'nın aktardığı habere göre Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın televizyon kanalı NRK'ya mail yoluyla gönderdiği yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı olarak, genelde Norveç Göçmen Dairesi'nin sığınma başvuruları konusunda aldığı kararlara gösterilen uluslararası tepkiler ile ilgili yorumda bulunmuyoruz. Sığınma başvuruları konusunda kararı Norveç yasaları çerçevesinde Norveç Göçmen Dairesi verir" denildi.

NORVEÇ İLK ÜLKE OLDU


Türkiye ile NATO müttefiki olan Norveç, 15 Temmuz sonrası çeşitli Avrupa ülkelerinde sığınma talebinde bulunun Türk subaylarının başvurusuna olumlu yanıt veren ilk ülke oldu. Karar ile birlikte sığınmacı subayların Norveç’te oturma ve çalışma hakkı kazanmış oldukları bildirildi.

Norveç’te NATO kapsamında görevli dört Türk subayı ile askeri ataşe daha önce VG gazetesine yaptıkları açıklamada, darbe girişimi ile ilgilerinin olmadığını söylemiş, görevlerinden el çektirildiklerini, geri dönmeleri durumunda tutuklanmaktan korktuklarını belirtmişlerdi.

Aile üyelerinin de sığınma başvuruları kabul edilen NATO subayları ile ataşenin Norveç’te adresi gizli tutulan bir yerde yaşamlarını sürdürdükleri belirtiliyor.

TÜRKİYE, BÜYÜKELÇİYİ ÇAĞIRDI


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Norveç'in eski subaylara iltica hakkı tanımasına ilişkin, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Vegard Ellefsen'in Bakanlığa çağrılarak Türkiye'nin tepkisinin dile getirildiğini belirtti.

Müftüoğlu konuyla ilgili bir soruya verdiği cevapta, Norveç’teki eski Askeri Ataşe'nin ve bu ülkedeki NATO eğitim merkezinde görev yapan dört subayın Norveç’ten iltica talebinin kabul edildiğine dâir basında çıkan haberler üzerine, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Ellefsen'in Bakanlığa çağrılarak Türkiye'nin tepkisinin dile getirildiğini aktardı.