Fransa Cumhurbaşkanı Macron, France 2 Televizyonu'na verdiği röportajda Suriye'de savaşın Şubat ayı sonuna doğru zaferle sonuçlanacağını ve "savaşın ardından barışı da kazanmak gerekiğini" söyleyerek barış masasında Suriye lideri Beşar Esat'ı da muhatap alacaklarını söyledi. Macron, Ancak Esat'ın masaya oturması onun halkı ve uluslararası mahkemeler önünde hesap vermeyeceği anlamına gelmiyor. IŞİD'den değil Esat'ın baskısından yurtdışına kaçan Suriyeliler de müzakerelerde temsil edilmeli," dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian da, Suriye'nin Cenevre'deki barış görüşmelerini bilerek gölgelemeye çalıştığını dile getirdi.

Esat: "Fransa terörü destekledi"

Bu açıklamara Şam'dan sert yanıt veren Esat, "Fransa'nın Cumhurbaşkan'ının Suriye'de barış sözünü ağzına almaya hakkı yok," dedi. Fransa'nın ilk günlerden itibaren Suriye'deki teröristleri desteklediğini öne süren Esat, " Daha ilk günden Fransa, Suriye'deki teröristleri destek bayrağının taşıyıcısı oldu. Fransa Cumhurbaşkanı'nın Suriye'nin içişlerine karışma hakkı yok. Ayrıca barış konusunda konuşma pozisyonunda da değil. Terörizmi destekleyenler barıştan söz edemez, " dedi.

Macron: "Başından beri tutarlıydık"

Macron, Esat'ın sözlerine Elysee Sarayı'nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında yöneltilen bir soru üzerine yanıt vedi. Esat'ın sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu dile getiren Macron, "Biz başından beri tek bir düşmana karşı savaştık. O da IŞİD idi. Başından beri tutarlıydık. Eğer bu savaşı kazanan bir taraf varsa o da kaolisyon güçleridir. Suriye ve Suriye halkı olmadan kalıcı bir barışı inşa edebileceğimize inanmıyorum," diye konuştu. Macron, Esat'a Dışişleri Bakanı Le Diran'ın gereken yanıtı verdiğini belirtti.

Le Diran: "Zamanını halkını katletmekle geçiren Esat"

Washington gezisi sırasında konuşan Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian da, "Zamanını halkını katletmekle geçiren birinin, genelde biraz daha sessiz olması gerekir. Beşar Esat, Rusya ve İran'a bağımlı olduğu sürece siyasi bir tavır sergileyecek durumda da değildir. Fransa'nın rolü başından beri koalisyon güçleriyle birlikte cihatçı gruplarla mücadele etmek olmuştur. Bugün zafer kazanılmasını koalisyon güçleri sağlamıştır. Şam rejimi Paris'e ders verecek durumda değil," dedi. Amerikanın Sesi