ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı Teksas Vekili Pete Sessions, Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen ABD Kongresinde Türk-Amerikan İlişkileri konulu panelde konuştu.

Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization (THO) tarafından Capitol Hill’de düzenlenen ABD Kongresinde “Türk-Amerikan İlişkileri” konulu Panele ABD Kongresinin bazı üyelerinin yanı sıra Kongre Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin üst düzey çalışanları katıldı.

Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Reynolds ve Amerikan Yeni Güvenliği Merkezi Uzmanı Nicholas Heras'ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte moderatörlüğü German Marshall Fund ve Carolina Üniversitesi Öğretim Üyesi Nora Fisher Onar yaptı.

Duyguların hâkim olduğu bir ikili ilişki

Dr. Reynolds, “Washington’da Türkiye’ye karşı müthiş bir hayal kırıklığı ve öfke duygusu var. Aynı şeyi Türkiye’nin Amerika’ya bakışında da görüyorum” diyerek Orta Doğu politikaları ile ilgili her iki ülkenin acı deneyler yaşadığını belirtti. Dr. Reynolds’a göre istikrarsızlık, askeri darbeler ve süre gelen terörizmin, aslında ABD’nin amacının dışında kalan durumlar olduğunu vurguladı.

Dr. Reynolds Türkiye’de komşular ve sınır bölgeleri ile gerginlik, çatışmalar yaşandığını belirtti.

Türkiye’nin Suriye’deki rolü

Nicholas Heras, Suriye’nin geleceğinin güçlü bir Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. "Türkiye, ABD’nin Suriye'deki politika hedeflerinin gerçekleşmesinde doğru anahtardır" diyen Heras, IŞİD sonrası stabilizasyon konusunda özellikle önemli olduğunu kaydetti. Heras ayrıca, El-Kaide'ye bağlı olan el-Nusra cephesinin halefi Hayat Tahrir Al-Sham'ın kuvvetle hakim olduğu Idlib'de Türkiye'nin merkezi bir rol oynadığını kaydetti.

"Washington ve Ankara için Suriye’deki en komplike faktör, Washington’ın, PYD’nin silahlı kanadı olan ve Dr. Reynolds’ın PKK’ya yakınlığının altını çizdiği YPG’yi desteklemesidir" dedi.

ABD-Türkiye İlişkisini iyileştirme

Heras, ABD’nin PYD’yi desteklemesi ile tetiklenen ABD-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi için her iki tarafın da pragmatik adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Dr. Reynolds da ilişkilerin güçlendirilmesi için değişimlerin, özellikle akademik değişimlerin, öneminin altını çizdi.

Milletvekilleri oturumunda panele katılan ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı Teksas Vekili Pete Sessions ABD-Türkiye ilişkisine arabuluculuk yapmak isteyen başka ülkelerin olduğunu anlamamız önemlidir" dedi. "Türkiye, oldukça dürüstçe, dünyadaki herhangi bir ülke için büyük ve değerli bir müttefik olabilir. Amerika Birleşik Devletleri herkesten daha fazla Türkiye’nin kıymetini bilmelidir." diye konuştu.