Sputnik'te yer alan habere göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un anlattığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk lideri Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk lideri İgor Plotnitskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, bu bölgeler ile Ukrayna hükümeti arasında esir takası yapılmasını ele aldı.

[old_news_related_template title="Kritik görüşmenin ardından Trump'tan Putin açıklaması" desc="Basın mensuplarına Rus lider Putin’le ilişkilerini değerlendiren Trump, “Birbirimize büyük sempati duyuyoruz, birbirimizi az tanıdığımız dikkate alınırsa, ilişkilerimiz iyi. Bu ilişkilerin çok iyi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/basliksiz-1-94.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kritik-gorusmenin-ardindan-trumptan-putin-aciklamasi-2087202/"]

Putin görüşme sırasında, Ukrayna'nın doğusunda çatışan tarafların ellerindeki esirleri takas etmesini desteklediğini söyledi. Bunun karşılığında, Donetsk ve Lugansk liderleri de takası desteklediklerini söyleyip bunun detaylarını Ukrayna hükümetinin temsilcileriyle görüşmeleri gerektiğini kaydetti.

Bu, Putin'in Donetsk ve Lugansk liderleriyle bilinen ilk doğrudan görüşmesi oldu.

Öte yandan Rus RBK gazetesine bilgi veren kaynaklar, Ukrayna'daki taraflar arasındaki esir takasının yeni yıla kadar gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Bu arada Donetsk ve Lugansk liderleriyle yaptığı görüşme, Putin'in, Moskova yakınlarındaki yakınlarındaki bir manastırda Ukraynalı politikacı Viktor Medvedçuk'la gerçekleştirdiği görüşmeyi izliyor.

Ukrayna Seçimi isimli hareketin lideri olan Medvedçuk, Putin'le manastırda yaptığı görüşmede Ukrayna hükümetinin, elindeki 306 esiri serbest bırakmaya hazır olduğunu, Donetsk ile Lugansk'ın da bunun karşılığında elindeki 74 esiri bırakmasını beklediklerini aktarmıştı.

Putin de esir takasının gerçekleşmesi için elinden geleni yapacağını belirtip Donetsk ve Lugansk liderleriyle bunu konuşacağını söylemişti.

Medvedçuk 2000'li yılların başında dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın özel kalemi olarak görev yapmıştı. Medvedçuk'un lideri olduğu Ukrayna seçimi Rusya'ya yakın bir hareket olarak görülüyor. Zira hareketin liderleri, Ukrayna'nın Avrasya gümrük birliği içinde yer almasını ve federalleşmesini istiyor.