Reuters'ın haberine göre Rosneft ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bugün yaptıkları açıklamada, Rosneft'in IKBY'de bir doğalgaz boru hattını finanse ederek bu alandaki yatırımlarını genişleteceği belirtildi. Anlaşmaya yakın iki kaynak, yatırımların 1 milyar doların üzerinde olacağını söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, yıllardır bütçe gelirleri ve petrol ihracatının paylaşımı konusunda uzlaşmazlık yaşadığı Bağdat yönetiminden ayrılmak için 25 Eylül tarihinde bağımsızlık oylaması yapıyor. Rosneft'in yatırımı bölgede şimdiye kadar orta büyüklükte şirketlerin elinde olan doğalgaz üretimini büyütecek.

[old_news_related_template title="Barzani'ye bir tepki de BM'den geldi" desc="Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı tasarladığı bağımsızlık referandumunun İslam Devleti örgütünü yenme zorunluluğu karşısında mücadeleyi zayıflatacağını ve bu örgütün elinden alınan yerlerin yeniden inşasını zorlaştıracağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/barzaniguterres909.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/barzaniye-bir-tepki-de-bmden-geldi-2014657/"]

Üretim bazında dünyanın en büyük kamuya açık petrol şirketi olan Rosneft için anlaşma, uluslararası çaptaki doğalgaz emellerinin gerçekleşmesi yolunda büyük bir katkı olacak. Rosneft, Avrupa'ya doğal gaz sevkinde, doğalgaz ihracatında Rusya'nın devlet tekeli olan Gazprom'a uzun zamandır rakip olmak istiyor.

Türkiye içinse bu anlaşma, enerji ihtiyacı büyük olan ekonomisine yeni bir kaynak ve Avrupa'ya gaz sevkinde önemli bir merkez olma imkanı anlamına geliyor. Boru hattının, Kuzey Irak'taki kullanıcılara gaz sağlamanın yanı sıra, yılda 30 milyar metreküp doğalgaz taşıması bekleniyor.