New York’ta dolandırıcılık ve ABD’nin İran yaptırımlarını delmek suçlarıyla yargılanan Reza Zarrab’ın “nerede olduğu” konusundaki muamma, bugün duruşma olmasına rağmen çözülemedi. 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma öncesinde bugün New York’ta gerçekleşen hazırlık duruşmasına da ne Zarrab, ne de avukatları katıldı.

Duruşmada, diğer sanık Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları hazır bulundu.

HAKİM BERMAN'DAN FLAŞ KARAR

ABD’de görülen Zarrab davasında Hakim Richard Berman’dan flaş kararlar çıktı.  17-25 Aralık tapeleri mahkemede jüriye dinletilecek ve tapelerin İngilizce çevirileri resmen delil olarak jürinin değerlendirmesine sunulabilecek. Ayrıca, ABD’nin 17-25 Aralık dosyalarını kullanarak mahkemeden aldığı soruşturma izni çerçevesinde FBI’ın 2014 yılından itibaren yapmış olduğu kendi “teknik takipleri” de kanıt olarak kullanılacak. Üstelik, FBI teknik takiplerini yapan kişi de mahkemede “tanık” olarak dinlenecek.

“FETÖ BAĞLANTISI” KONUSUNDA BİLİRKİŞİ ATANACAK

Bu arada Hakim Berman, AKP-Cemaat bağlantısı konusunda da bir “bilirkişi” atanmasına karar verdi. Bilirkişinin kim olacağına savcılık ve Atilla’nın hakimleri birlikte karar verecek.

[old_news_related_template title="Zarrab, bugünkü duruşmaya da gelmedi" desc="New York’ta dolandırıcılık ve ABD’nin İran yaptırımlarını delmek suçlarıyla yargılanan Reza Zarrab’ın “nerede olduğu” konusundaki muamma, bugün duruşma olmasına rağmen çözülemedi. 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma öncesinde bugün New York’ta gerçekleşen hazırlık duruşmasına da ne Zarrab, ne de avukatları katıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/reza-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/zarraf-bugunku-durusmaya-da-gelmedi-2093589/"]

DİNLEME Mİ, YOKSA MAİL Mİ?

Reza Zarrab davasını en başından bu yana izleyen CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada duruşmada 17-25 Aralık tapeleri ile, ABD’nin daha sonra kendi imkanları ile yaptığı teknik takipte elde edilen bilgilerin “örtüştüğünün” konuşulduğunu söyledi.

Özcan, Hakim Berman’ın da bu çerçevede 17-27 tapelerinin mahkemede delil olarak jüriye sunulmasının, dinletilmesini ya da çevirilerinin kullanılması kabul ettiğini vurguladı.

Ancak Özcan, ABD’nin 17-25 Aralık sonrası yaptığı “teknik takibin” telefon dinlemelerini mi, banka havalelerini mi, yoksa sanıkların maillerini mi kapsadığının ayrıntısının duruşmada konuşulmadığını da söyledi. Özcan, “sadece teknik takip olduğu konuşuldu. Ancak bunun dinleme mi, banka havalesi mi, yoksa mail izlemesi mi olduğu yönünde bir ayrıntı ortaya çıkmadı” dedi. Özcan, bu teknik takibi yapan kişilerin de mahkemede tanık olarak dinlenilmesine Hakim’in izin verdiğini söyledi.

“FETÖ BAĞLANTISI” KONUSUNDA BİLİRKİŞİ ATANACAK

Özcan ayrıca Hakim Berman’ın “FETÖ bağlantısı iddiaları” konusunda da bir “bilirkişi” atanmasına karar verdiğini söyledi. Atilla’nın avukatları, ABD’deki Zarrab davasının FETÖ tarafından oluşturulan deliller üzerine kurulduğunu, bu örgütün Türkiye’de iktidarı devirmek için darbe yaptıklarını, dolayısıyla FETÖ bağlantısının da ortaya konulması gerektiğini mahkemeye bildirmişlerdi. Bu çerçevede ABD’de bir üniversitede görev yapan dil bilimci bir profesörün “uzman tanık-bilir kişi” olarak dinlenilmesini istemişti.

Savcılık ise buna itiraz etmişti. Ancak CHP’nin ABD’nin temsilcisi Özcan, Savcılığın itirazına rağmen, Hakim Berman Türk asıllı profesörün mahkemede dinlenilmesine “sıcak baktığını” söyledi.

TÜRKİYE İKİ NOTA VERMİŞTİ

Zarrab muamması, ABD'nin tüm federal hapishanelerdeki mahkumların isim ya da mahkum numarası ile kayıtlarının tutulduğu ve kamuoyuna açık olan federal hapishane internet sisteminde yer alan bir kayıtla başlamıştı. Kayıtta, Zarrab'ın 8 Kasım tarihinde, o zamana kadar tutulduğu Brooklyn federal hapishanesinde “salıverildiği” yer alımştı.

Zarrab dosyasına bakan New York Güney Bölge Savcılığı, kayıtlarda “teknik hata olabileceğini”, Zarrab'ın tutukluluk halinin devam ettiğini açıklamışlar, ancak nerede olduğu konusunda detay vermemişlerdi.

Zarrab'ın Türkiye'deki işlerini takip eden Türk avukatı ise, müvekkilinden 5 gündür haber alamadığını açıkladığında, Türkiye devreye girmiş, Dışişleri Bakanlığı ABD'ye yazılı nota vererek, “Vatandaşımız Reza Zarrab'ın sağlığından endişe ediyoruz. Zarrab nerede?” sorusunu yöneltmişti.

Dışişleri'nin ilk notasına ABD'den yanıt gelmeyince, dün akşam da ikinci nota verilmiş, ABD'den “Zarrab'ın durumu iyi” yanıtı alınmıştı. Yanıtı, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklamıştı.

Ancak ABD'den yapılan “durumu iyi” açıklamasına rağmen, ne ABD Federal Hapishaneler yönetimi, ne Adalet Bakanlığı, ne de duruşmaya bakan New York Federal Savcılığı Zarrab'ın “nerede tutulduğu” konusunda hala ayrıntı vermedi.

“İTİRAFÇI MI OLDU”

Zarrab'ın, son üç aydır avukatları aracılığıyla savunma için hiçbir girişmde bulunmaması, açıklanan yeni iddianameler konusunda itiraz hakkını verilen süre içinde kullanmaması üzerine “İtirafçı mı oldu?” tartışması başlamıştı. Hatta davanın tutuklu diğer sağını Atilla'nın avukatları duruşmalarda Zarrab'ın ve avukatlarının savunmaya katkıda bulunmamaları konusunda “Zarrab gizli sanık” ifadesini kullanmışlardı.

ABD Adalet sisteminde sanıklar, Savcılık ile anlaşarak, ceza indirimi karşılığında yeni bilgiler verebiliyorlar.

Ancak Zarrab'ın savcılık ile anlaşması halinde, bu anlaşmanın resmi hale gelmesi için bir hakim karşısında bu anlaşmayı onayladığını tekrarlaması gerekiyor. Henüz Zarrab'ın anlaşma için de hakim onayının alındığına ilişkin kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgi bulunmuyor. Zarrab'ın ismi, dava dosyasına dün giren yeni belgelerde de “sanıklar” arasında geçiyor.