Tel Rıfat'ın Esad'a bırakıldığına ve "çatışmasızlık bölgesi" ilan edildiğine ilişkin açıklama, Rusya Genelkurmayı'ndan geldi.

Rus Genelkurmayı, PYD/YPG'nin Suriye'nin Halep ilinde işgal ettiği Tel Rıfat ilçesinden çekildiğini, bölgeye rejim güçlerinin yerleştiğini, PYD-YPG'nin bölgeyi terk etmek için "ikna edildiğini" bildirdi. Açıklamada, Esad rejimi askerlerinin yerleştiği bölgede, muhaliflerle rejim arasında çatışma yaşanmaması için bölgeye Rus askeri polisinin konuşlandırıldığı da vurgulandı.

"BİR GECE ANSIZIN AFRİN" ARTIK DAHA ZOR

Rusya'nın bölgede etkinliğini kullanıp, Esad ile YPG-PYD arasında arabulucuk yapması, hatta Tel Rıfat'a resmen Rus askeri polisi yerleştirerek "garantörlüğe" de soyunmasının Türkiye'nin Suriye politikasına da etkisi büyük olacak.

Türkiye, hemen Hatay sınırındaki bölgede YPG-PYD tarafından kontrol edilen Afrin'den büyük rahatsızlık duyuyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "bir gece ansızın gidebiliriz" diyerek, birkaç kere Afrin'e bir TSK müdahalesi olasığından bahsetmişti.

Ancak Ruslar'ın devreye girmesi, hatta "garantör" olması ile, Türkiye'nin Tel Rıfat'ın hemen komşu bölgesindeki Afrin'e böyle bir operasyon yapması artık çok daha zor.

ESAD YENİDEN "SINIR KOMŞUSU"

Esad'a bırakılan Tel Rıfat bölgesi, Afrin'in hemen doğusunda, TSK ve Özgür Suriye Ordusu'nun Fırat Kalkanı ile kontrol ettiği bölgenin de hemen güneyinde yer alıyor. Tel Rıfat'ın Esad'a bırakılması da, Türkiye'nin yıllar sonra, kontrol ettiği Cerablus hattı aracılığıyla Esad'la yeniden "sınır komşusu" olması anlamına geliyor.