Sputnik'te yer alan habere göre, BMGK'da, BM ile OPCW Suriye'deki kimyasal silah saldırılarını incelemek için kurduğu ortak misyonun yetkisinin uzatılmasını öngören ve ABD tarafından hazırlanan tasarısının oylamasında, 11 ülke evet oyu verirken, Rusya ile Bolivya tasarıyı veto etti. Çin ve Mısır ise oylamada çekimser kaldı.

BMGK'da bir karar tasarısının kabul edilmesi için 9 evet oyu verilmesi gerekiyor. Tasarının ayrıca BMGK'nın daimi üyelerinin (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin) hiçbiri tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

BM ve OPCW'nin ortak misyonunun bir raporunda, Suriye'nin Han Şeyhun kabasından nisanda düzenlenen sarin saldırısının suçlusunun, Suriye hükümeti olduğuna 'inanmalarını sağlayan bulgulara ulaşıldığı' iddia edilmişti.

Öte yandan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, misyonun yetkisinin uzatılmasını öngören tasarıyı veto etmelerinin nedeni olarak, tasarısının dengeli olmamasını gösterdi.

Nebenzya oylamanın sonunda, "Kimyasal terörizm tehdidini önlemek için sağlam ve profesyonel bir mekanizmaya gereksinimimiz var. Anlaşılan sizinse (ABD), kamuoyunu manipüle etmek için kukla gibi bir yapıya gereksiniminiz var" dedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise, "Rusya, ortak araştırma mekanizmasını öldürdü. Bu, Rusya'nın kimyasal silah kullanmasını desteklediği anlamına geliyor" iddiasından bulundu.

Nebenzya ise buna karşılık, "Onları kullanan her kim olursa olsun, kimyasal silah kullanılmasını kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye hükümeti, Rusya'nın arabuluculuk yaptığı bir anlaşma doğrultusunda 2013'te elindeki kimyasal silahların imha edilmesini kabul etmişti. İmha süreci ABD'nin de dahil olduğu uluslararası bir çalışma sonucunda 2014'te tamamlanmıştı. Kimyasal silahların imha edildiğini BM de doğrulamıştı.