Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'da bir araya geldi. İki liderin görüşmesinde öne çıkan konulardan biri de Türkiye ve Rusya arasında varılan S-400 anlaşması oldu. Geçtiğimiz hafta içinde Rus tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın tamamlanmasının önündeki son engel olarak Rusya'nın Türkiye'ye vereceği kredi olarak belirtilmişti.

[old_news_related_template title="Putin ve Erdoğan'dan çok sert Kudüs açıklamaları" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de yaptığının bir benzerini Ankara'daki kritik görüşme öncesinde de gerçekleştirdi ve sürpriz bir şekilde Suriye'de Beşar Esad ile görüştü. Putin bu görüşme sonrası Rus askerlerinin Suriye'den çekileceğini açıkladı. Rus lider daha sonra Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Son bir yıl içerisinde 7 kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki toplantıda Kudüs'te yaşananlar masaya yatırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/erdogan-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kritik-aciklama-sona-erdi-2127964/"]

Cumhurbaşkanı Erdoğan da basın toplantısında yaptığı açıklamada S 400 konusu ile alakalı olarak ilgili arkadaşlar çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içinde bir araya gelip bu işi neticelendirecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin uzun menzilli füze ve hava savunma sistemleri ihtiyacını karşılamak üzere bir süredir Rusya'dan S400 füzelerinin alımı için görüşmeler yürütülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamalarında Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerinin alınması için imzaların atıldığını, kapora verildiğini ve Rusya'dan kredi beklediklerini ifade etmişti.

ROSTECH: "SEVKİYAT İÇİN HER ŞEY HAZIR"

Rus savunma sanayi şirketi Rostech Başkanı Sergey Çemezov, Türkiye'ye S-400 füze savunma sistemleri sevkiyatının, kredi konusunun netlik kazanmasının ardından kararlaştırılacağını ifadelerini kullanmış, Türkiye'ye S-400 bataryaları sevkiyatı yapılması için kendi açılarından her şeyin hazır olduğunu ve geriye sadece bu sistemlerin sevkiyatı için Ankara'ya verilecek krediyle ilgili anlaşmanın netleşmesinin kaldığının altını çizmişti.

CANİKLİ "O İŞ BİTTİ" DEMİŞTİ

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de, Rusya'dan S-400 füzelerinin satın alındığını belirterek, "O iş bitti, S-400 füzeleri satın alınmıştır. Bundan sonra artık detaylar ama onunla yetinmiyoruz, kendi savunma sistemimizi geliştirmek için EUROSAM Konsorsiyumu ile ayrı bir çalışma yapıyoruz" dedi.