ABD, Türkiye, İran ve Suriye başta olmak üzere adeta dünyanın itiraz ettiği Kuzey Irak referandumu sonrasında tansiyon düşmüyor. Bu sefer de Washington ile Bağdat arasında tansiyon yükseldi.

Suudi Arabistan temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak'ta IŞİD'in yenilmesinde yardım eden İran destekli milisler ve İranlı danışmanlarının "geri dönmelerinin" zamanının geldiğini söyledi. Tillerson, "Irak'ta bulunan İranlı milislerin, IŞİD ile mücadele sona yaklaştığına göre, artık ülkelerine dönmeleri gerekir. Irak'taki yabancı savaşçılar evlerine dönmeli ve denetimi Irak halkı kendi eline almalıdır" dedi.

[old_news_related_template title="Kuzey Irak'ta seçimler ertelendi" desc="Kuzey Irak'ta parlamento ve başkanlık seçimleri ertelendi. Bu kararın arkasında siyasi partilerin aday göstermemesinin yattığı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/sur-sondakika-83.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kuzey-irakta-secimler-ertelendi-2059832/"]

Fakat bu açıklama Bağdat yönetimini oldukça kızdırdı. Reuters'ın 'son dakika' şeklinde geçtiği haberde, Irak Başbakanlık ofisi Tillerson'ın açıklamalarına jet hızıyla yanıt verdi. Yapılan açıklamada, "Tillerson'ın ifadeleri iç işlerimize karışmaktır" yorumu yapıldı. Reuters'ta yer alan habere göre Irak Başbakanı Haydar Ibadi'nin ofisi, "Hiçbir ülkenin Irak'ın içişlerine karışma hakkı yok" ifadesini kullandı.