Amerikan Wall Street Journal gazetesinin duyurduğu habere göre; McCain'in Suriye ziyaretinin resmi olmasına karşın kamuoyuna duyurulmadan gerçekleştiği belirtildi.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden olan ve Fırat Kalkanı harekatına karşı çıkan McCain'in ABD'li yetkililer, Kürt güçleri, muhalif savaşçılar ve bölgenin ileri gelenleriyle görüşmeler gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Sözcüsü Julie Tarallo da McCain'in gizli ziyaretini doğruladı. Tarallo, McCain'in Türkiye öncesi yaptığı Suriye ziyareti için "Suriye ve Irak'taki dinamik koşulları yerinde değerlendirmek için çok değerli bir fırsat" ifadesini kullandı.

İŞTE GEÇ GELEN O AÇIKLAMA!


Tarallo'dan dün gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Senatör McCain, bu hafta bölgede konuşlu ABD askerlerini ziyaret etmek, IŞİD karşıtı savaş ve Rakka'nın geri alınması için devam etmekte olan operasyonları görüşmek üzere Suriye'nin kuzeyine ziyaret düzenledi. Senatör McCain'in ziyareti, Suriye ve Irak'taki dinamik koşulları yerinde değerlendirme açısından çok değerli bir fırsat oldu. Cumhurbaşkanı Trump, haklı olarak ABD'nin IŞİD'e karşı stratejisine ve planlarına ilişkin yeni bir değerlendirme talimatı verdi. McCain, IŞİD'in kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılması için başvurulacak yolları en uygun şekle getirmek adına yönetim ve askeri yetkililerle çalışmak istiyor."

FOTO: REUTERS/ Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetçi Senatör McCain'i Pazartesi günü Beştepe'de kabul etmişti. FOTO: REUTERS/ Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetçi Senatör McCain'i Pazartesi günü Beştepe'de kabul etmişti.


Wall Street Journal'ın haberinde bu sıradışı ziyaretin, ABD ordusunun yardımıyla organize edildiği belirtildi. Bu arada ilk kez bir ABD'li vekil, Amerikan Özel Kuvvetleri'nin yerel güçlerle operasyonlara başlamasından bu yana bölgeye ziyaret düzenledi.

ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından oluşturulan güncel plan, IŞİD'in Rakka'dan temizlenmesini öngörüyor. Fakat Türkiye, ABD'nin Rakka operasyonunda PKK bağlantılı PYD güçlerini kullanmasına karşı çıkıyor.

Söz konusu plan, Trump'ın yeniden değerlendirme talimatı nedeniyle, şimdilik askıya alınmış durumda. McCain'in Erdoğan ve Yıldırım ile bu hafta başı yaptığı görüşme de bu bağlamda önem taşıyordu.