AİHM, iç hukuk yollarını tüketmediği gerekçesiyle Köksal'ın başvurusunu oybirliğiyle 'kabul edilemez' buldu.

AİHM'in bu kararı KHK ile işinden çıkarılan devlet memurları açısından kritik önemdeydi.

AİHM, görevinden uzaklaştırılan ve başvuruda bulunan devlet memurlarına bu yıl Ocak ayında 685 nolu KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu adres gösterdi.

Kararın altında imzası olan yedi yargıç arasında Işıl Karakaş da bulunuyor.

AİHM kararında başvuru hakkında şu bilgiler yer aldı:

• 28 Eylül 2016'da Sayın Köksal, görevden alınmasına karşı Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuruda bulundu. Başvuru karara bağlanmış değil.

• Bu süreçte, OHAL ile bağlantılı olarak alınan önlemlerin gözden geçirilmesi için 2 Ocak 2017'de Bakanlar Kurulu kararıyla 685 No'lu KHK çıkarıldı, 23 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayınlandı.

• İlgili önlemlerden etkilenen devlet memurlarının davalarını OHAL Komisyonu'na taşıma imkânı bulunuyor.

• Komisyonun kararlarına karşı idari mahkemelerine başvurulabilir.

• İdare mahkemelerinin kararları, bireysel başvuruyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınabilir.

• En üst mahkeme davayı inceleyip karar verince, bireyler, ihtiyaç duyulursa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir.

• Bu bağlamda Sayın Köksal'ın başvurabileceği yeni bir yasal çözüm yolu var. Bu yolla yetkililere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) şartlarının ihlali yönündeki iddiaları yeniden gözden geçirme imkânı sağlanıyor.

• 685 No'lu Kanun Hükmünde Kararname'yle getirilen yasal çözüm yolu, prensipte başvurulabilir bir kanun yolu teşkil ediyor ve Mahkeme (AİHM) Sayın Köksal'ın AİHS ile ilgili şikâyetlerine yönelik uygun bir düzeltme sağlayamayacağını düşünmüyor.

15 TEMMUZ'UN AİHM FATURASI


15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamuda işten çıkarılmalar nedeniyle Türkiye AİHM önünde 30 Nisan 2017 itibariyle hakkında en fazla dava başvurusu olan ülke konumuna geldi.

Son verilere göre; AİHM önünde şu anda Türkiye’ye karşı yaklaşık 25 bin dava başvurusu bulunuyor. Mahkeme kaynakları bunların büyük çoğunluğunu 15 Temmuz sonrası gelen dava dosyalarının oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye’den gelen başvurular AİHM gündemindeki toplam 93 bin 150 dava başvurusunun yüzde 24,7’sini oluşturuyor. Türkiye’yi sırasıyla Ukrayna (19 bin 50 başvuru), Macaristan (9 bin 950), Romanya (9 bin 200), Rusya (7 bin 900) ve İtalya (5 bin 150) izliyor.

Türkiye 2016 yılını 12 bin 600 dava başvurusuyla Ukrayna’nın ardından 2’nci sırada kapatmıştı.