EVP lideri Weber, müzakerelerin 23 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde durdurulması gerektiğini savundu.

[old_news_related_template title="Avrupa'dan flaş açıklama: Müzakereler..." desc="16 Nisan Anayasa Referandumu'nun gayriresmi sonuçlarının açıklanmasıyla Avrupa'dan peş peşe açıklamalar geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/shutterstock_548276977-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-avrupadan-flas-aciklama-muzakereler-1799284/"]

Alman dergisi Der Spiegel’e konuşan Weber, “Müzakereler Haziran ayında yapılacak bir sonraki düzenli toplantıda durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre; Weber, “Türkiye ile tutum temel olarak açıklığa kavuşturulmadığı sürece, Parlamento’da gelecekte Gümrük Birliği ya da vize serbestisi ile ilgili konulara onay vermeyeceğiz” dedi.

Ancak iki konu da yakın bir gelecekte Avrupa Parlamentosu'nun gündeminde yer almıyor. AB Komisyonu, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi planları için üye ülkelerden henüz müzakere yetkisi almadı.

Avrupa Parlamentosu Kasım ayında bağlayıcı olmayan bir kararla, 2005 yılında başlayan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararını almıştı. Weber, Der Spiegel’de yayınlanan açıklamasında, “Türkiye ile ilişkilerde yıllardır süren yalanlardan birini yani Türkiye’nin AB üyesi olabileceği fikrini sona erdirmeliyiz” dedi.

[old_news_related_template title="İngiliz gazetesinden kritik vurgu: AB üyeliği toprağın altına gömüldü" desc="İngiliz Guardian gazetesi referandumda 'Evet' sonucunun ilan edilmesi sonrası Avrupa Birliği'nde (AB) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gündeminin 'üyelik sürecini bitireceği' yönünde yorumlar yapıldığını yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/2017-04-17t165325z_19080033_up1ed4h1ax091_rtrmadp_3_turkey-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-ingiliz-gazetesinden-kritik-vurgu-ab-uyeligi-topragin-altina-gomuldu-1801142/"]

Türkiye için vize serbestîsi konusu da dondurulmuş durumda çünkü Türk hükümeti AB tarafından talep edilen yedi koşulu hâlâ yerine getirmedi.

Şu ana kadar Türkiye ile AB müzakerelerinin sonlandırılması fikrini sadece Avusturya onayladı. Diğer AB ülkelerinden bazı politikacılar müzakerelerin resmen sonlandırılmasının Türkiye'yi Avrupa'dan daha da uzaklaştıracağı ve ülkedeki Avrupa yanlısı güçleri daha da zayıflatacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.